Klark: Doći će vreme kada će Kosovu trebati vlastita vojska

Komandant NATO snaga u Evropi u vreme agresije te alijanse na Srbiju, Vesli Klark, izjavio je da nije pravi trenutak za formiranje kosovske vojske i da takav korak treba preduzeti tek nakon potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Doći će vreme kada će Kosovu trebati vlastita vojska, ali ovaj put bi trebalo da dođe samo nakon što se sve sa Srbijom normalizuje. A do tada, NATO bi trebalo da ostane na KiM sa Kforom i da Kosovu omogući potpuni ekonomski razvoj, ulaganje u ekonomske resurse i infrastrukturu, energiju, puteve i drugo što će učiniti Kosovo još atraktivnijim za strane investicije", rekao je Klark u intervjuu za Glas Amerike.

Klark ovih dana boravi u Prištini, a sinoć je učestvovao na skupu pod nazivom "Podrška budućoj priči o uspehu" u organizaciji Američkog univerziteta na Kosovu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Klark je rekao da tom procesu treba posrednik sa punim radnim vremenom i da je jedini zadatak te misije da dovede do međusobne normalizacije.

"Mislim da bi to mogao biti Amerikanac, pa čak i Evropljanin, gde god je podrška veća. Ali na kraju, kako i Kosovo i Srbija žele da budu deo Evropske unije, to mora biti Evropljanin ili bi idealna bila američko-evropska grupa", naveo je Klark.

Dodao je da smatra da "proces nezavisnosti Kosova nije ispunjen" i da treba posvetiti pažnju stvaranju i jačanju demokratije.

broj komentara 34 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

To vrijeme je proslo i nece se vratiti

Prosto se ne moze prepoznati ovaj americki jastreb koji je 90-tih zario i palio po srpskim zemljama,a sada se malo spustio na zemlju ali i dalje sanja stvaranje militantne atmnosfere na KosMetu.A,Albanci su i tada imali vojsku koju im je spremala i naoruzavala Amerika pa bez NATO-a nije mogla protiv Srba.
Dakle,vremena se mijenjaju pa Klark ne moze vise udarati sakom o sto i slati hiljadu i dvjesta aviona na srpske civile i civilne objekte.A,ne znam hoce li ovaj ratni zlocinac ikada spoznati da su vjecni samo pravo i pravda a ne sila..

(sreda, 16. maj 2018, 19:22) - aca [neregistrovani]

Kosovo

Kosovo ima vojsku,to je vojska Srbije! Samo cekamo poziv i za 24h smo na svim nasim starim polozajima!

(sreda, 16. maj 2018, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Turska

Turska je u NATO, i sta joj je drugacije od ostalih? Vojni puc je krenuo iz NATO baze Idzirlik?! Samo su na meti Rusa, a o suverenosti teritorije moze da se prica u nadrealnom kontekstu pri NATO..

(sreda, 16. maj 2018, 18:41) - anonymous [neregistrovani]

kako general?

zar je general ko je naredjivao da se bombarduju naselja i ubijaju posteni ljudi

(sreda, 16. maj 2018, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Овај документовани ратни злочинац нешто изјављује?

Он би, да је по правди и међународном праву, заглавио робију за ратне злочине само на основу онога што је написао у властитој књизи.

(sreda, 16. maj 2018, 18:15) - anonymous [neregistrovani]

Re: Mir

Srbija bi trebalo odmah da udje u NATO...i sve bi bilo drugacije..

(sreda, 16. maj 2018, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Doći će vreme...

I strašnoga suda , Klark !

(sreda, 16. maj 2018, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

pristinski korpus.

pristinski korpus davno umro nemaga vise.

(sreda, 16. maj 2018, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Doci ce vreme

Doci ce vreme kada ce biti kasno da se kajes.

(sreda, 16. maj 2018, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Klak general

Još da tebe stave za vrhovnog komandanta da tamo što bolje iskoristiš prirodna bogastva za svoj džep.