"Nisam lekar, ali stopa oboljenja od kancera u Srbiji povećala se i pre 1999"

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

"Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome", rekao je Skot i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Napominje da je program UN za zaštitu životne sredine 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

"Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji", naveo je Skot.

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

Skot je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

"Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio", izjavio je Skot.

Ocenio je da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broju neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama otkrivenim u Srbiji.

Skot je izrazio uverenje da će svaka studija zasnovana na naučnim podacima i uz uzimanje u obzir svih mogućih uzroka doći do istih rezultata kao prethodna istraživanja.

"Trenutak podnošenja zahteva za sprovođenje novog istraživanja i neke izjave povezane sa tim mogli bi dovesti do toga da se neko upita da li su inicijatori već došli do zaključka, bez obzira na to šta bi dokazi mogli pokazati", izjavio je Skot, uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine.

Podaci koje je video, kaže, ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evropskim zemljama.

"Nivo smrtnosti od raka je istovremeno znatno viši, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine", rekao je Skot u izjavi Fonetu.

broj komentara 67 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 09:08)
anonymous [neregistrovani]

Trovaci

Na kraju ce da bude da je stopa karcinoma pojacana radi ruskih "bojnih otrova".
Amerikanci naravno nikad nisu krivi ni za sta.
Englezi ce to da potvrde, ako treba.

(sreda, 16. maj 2018, 09:01)
Mišo [neregistrovani]

Obogačenje

Gospodine ambasadore želim vam mnogo osiromašenog uranijuma u vašoj kući.
Nadam se da kad jedete salatu da je zacinite sa uranijom osiromašenim.

(sreda, 16. maj 2018, 08:43)
Strucnjak [neregistrovani]

Nije nego

Nalaze opravdanje za svije postupke.A zasto ne prica o tome zbog cega silni mladi vojnoci Kfora, oko 4000 njih preminuli od raznih tumora za vreme boravka na Kosovu?

(sreda, 16. maj 2018, 08:11)
anonymous [neregistrovani]

Ne

Ma jok. Nista ne skodi. Cak je i preporucljivo s vremena na vreme

(sreda, 16. maj 2018, 07:24)
из главе [neregistrovani]

лековита басна

одлично, нека се онда прошета поред локација које су и данас "обогаћене"... и нека поведе Србе истомишљнике

(sreda, 16. maj 2018, 07:17)
M.D. Oslo [neregistrovani]

Zasto

Srbija dozvoljava da nam strani ambasadori komentarisu u vezi zdravstva i to oni sto su bacili svoj nuklearni otpad na Srbiju. Sram bilo Skota. Posto protestuje znaci da usa se ipak boji da dokazi pokazu sta su uradili. A koliko li su platili pojedinim strucnjacima da Kriju istinu? Ovaj ambasador se previse mesa u politiku i rad Srbije,treba ga poslati nazad u svoju zemlju da bolje prouci sta je odgovornost jednog ambasadora.

(sreda, 16. maj 2018, 07:13)
Crni [neregistrovani]

Advokat vlade SAD

Mora da mu je kum bio srbin. Ako je došlo do povećanja maligniteta pre 99.To je onda od božbardovanja Republike Srpske. Čestice uranijuma ne miruju. Razvejavaju se vetrom i kišom i na širi prostor od balkana. Zato i hrvati i madjari imaju povećavanje maligniteta. Otud oni hvataju evropski prosek.

(sreda, 16. maj 2018, 06:48)
anonymous [neregistrovani]

Pokazi svojim primerom

Neka onda jede i pije sa te vode, neka zivi blizu tamo gde je gadjano osiromasenim uranijumom. Neka dokaze na svom primeru a ne da se krije iza reci drugih ljudi. Dela a ne reci. Bil Gejts je pio preciscenu vodu, odnosno iz njegove masine koja je uzela urin i izdovjila samo vodu, svojim primerom da pokaze, a nije rekao da naucnici i studije pokazuju da moze da se pije ta voda

(sreda, 16. maj 2018, 06:03)
anonymous [neregistrovani]

Na zapadu nista novo

Kako ovaj gospodin Amer prica, nemamo se cega plasiti. Trebalo ga je poslati malo u Cernobil ili nek mu Ukraijnci naprave jednu vikendicu pa nek se odmara malo tamo i nek lovi mutirane zivotinje pa cemo ga isto ovo pitati za 20. godina....

(sreda, 16. maj 2018, 05:36)
anonymous [neregistrovani]

kako da ne

opravdava se bombardovanje jos samo kosovo da priznamo i mi smo fullllll