Joksimović: Samit u Sofiji prilika za povezivanje zemalja regiona sa EU

Predstojeći Samit u Sofiji je nakon Soluna 2003. gdine prvi samit gde će se okupiti lideri svih zemalja članica Evropske unije i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana i to je za nas jedan pozitivan politički signal, ocenila je za RTS ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović

U intervjuu Prvom programu Radio Beograda, Jadranka Joksimović je rekla da tema proširenja nije na dnevnom redu samita, ali da fokus na Zapadni Balkan potvrđuje da Evropska unija vidi svoj interes na našim prostorima.

"Naravno da i stare države članice imaju koristi od proširenja tako da iako formalno proširenje nije tema, već međusobno povezivanje regiona Zapadnog Balkana, nesumnjivo je da ćemo kroz različite zajedničke projekte koji će delom biti finansirani iz sredstava Evropske unije kao region postati konkurentniji, povezaniji, dakle, spremniji da u jednom trenutku postanemo deo Evropske unije", navela je ministarka.

Joksimovićeva tvrdi da je će se u Sofiji razgovarati i o novim projektima, a da je Srbija svojim kapacitetima i dosadašnjim postignućima pokazala da je jedan od najodgovornijih partnera.

Na pitanje kako će se Srbija postaviti kad je reč o Kosovu, ministarka je rekla da Srbija ne beži od te teme, ali da je fokus na povezivanju.

"Pitanje je kompleksno, ali smo uspeli da se sa terena bukvalno nemoguće situacije vratimo na teren mogućih rešenja koja će biti manje ili više dobra za nas, pa i za drugu stranu", istakla je ona.

Ministarka Joksimović je zaključila da je važno da srpski predstavnici budu u Sofiji, kako bi o svim pitanjima izneli svoje stavove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво