Joksimović: Samit u Sofiji prilika za povezivanje zemalja regiona sa EU

Predstojeći Samit u Sofiji je nakon Soluna 2003. gdine prvi samit gde će se okupiti lideri svih zemalja članica Evropske unije i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana i to je za nas jedan pozitivan politički signal, ocenila je za RTS ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović

U intervjuu Prvom programu Radio Beograda, Jadranka Joksimović je rekla da tema proširenja nije na dnevnom redu samita, ali da fokus na Zapadni Balkan potvrđuje da Evropska unija vidi svoj interes na našim prostorima.

"Naravno da i stare države članice imaju koristi od proširenja tako da iako formalno proširenje nije tema, već međusobno povezivanje regiona Zapadnog Balkana, nesumnjivo je da ćemo kroz različite zajedničke projekte koji će delom biti finansirani iz sredstava Evropske unije kao region postati konkurentniji, povezaniji, dakle, spremniji da u jednom trenutku postanemo deo Evropske unije", navela je ministarka.

Joksimovićeva tvrdi da je će se u Sofiji razgovarati i o novim projektima, a da je Srbija svojim kapacitetima i dosadašnjim postignućima pokazala da je jedan od najodgovornijih partnera.

Na pitanje kako će se Srbija postaviti kad je reč o Kosovu, ministarka je rekla da Srbija ne beži od te teme, ali da je fokus na povezivanju.

"Pitanje je kompleksno, ali smo uspeli da se sa terena bukvalno nemoguće situacije vratimo na teren mogućih rešenja koja će biti manje ili više dobra za nas, pa i za drugu stranu", istakla je ona.

Ministarka Joksimović je zaključila da je važno da srpski predstavnici budu u Sofiji, kako bi o svim pitanjima izneli svoje stavove.

broj komentara 0 pošalji komentar