Jačanje srpsko-kineske saradnje

U Skupštini Srbije održano prvo zasedanje Komisije za saradnju srpskog parlamenta i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koje su svečano otvorili kopredsednici te komisije – potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić i njegov kolega iz Kine Cao Đenming.

Pozdravljajući prisutne u ime predsednice Narodne skupštine, narodnih poslanika i u svoje ime, Veroljub Arsić je istakao da model međuparlamentarne saradnje komisija predstavlja najviši oblik saradnje koji poznaje Narodna skupština u saradnji sa drugim parlamentima i naveo da je to prirodan rezultat istorijske bliskosti i uzajamne podrške dve zemlje i dva naroda.

Politički odnosi Srbije i Kine podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, istakao je Arsić i dodao da je pored političke, razvijena i ekonomska i kulturna saradnja.

O značaju koji pridajemo bilateralnim odnosima govori činjenica da je Srbija jedina zemlja koja ima Nacionalni savet za saradnju sa Kinom, naveo je Arsić.

Istakao je da je na parlamentarnom planu potpisan je Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine i Svenarodnog kineskog kongresa i Protokol o uspostavljanju Komisije, i dodao da to otvara prostor za unapređenje saradnje između radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva naša dva parlamenta. 

Arsić je izneo uverenje da će se ova komisija potvrditi kao značajna platforma za razmenu mišljenja o aktuelnim temama između dva parlamenta, kao i da će predstavljati važan podsticaj ukupnoj parlamentarnoj saradnji.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đenming u svom obraćanju je istakao da su poslednjih godina razmene poseta na visokom nivou naše dve strane veoma intenzivne, i da su odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. 

"Rezultati naše saradnje su bogati, kako u oblasti trgovine, investicija, izgradnje infrastrukture i energetike, tako i u oblastima kulture i turizma", naveo je Đenming. Dobra je saradnja i bliska komunikacija i u međunarodnim poslovima, naglasio je on i istakao da kineska strana ceni to što se Srbija dosledno pridržava principa "Jedne Kine", a da Kina poštuje teritorijalni integritet Srbije i njenu težnju ka evropskim integracijama. 

Đenming je naveo da uspostavljanje te komisije predstavlja stabilnu i efikasnu platformu na kojoj dve strane mogu jačati dijalog i saradnju i da će to imati značajnu ulogu u daljem razvoju naših odnosa.

Tokom Prvog sastanka Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, razmatrane su teme od značaja za obe strane, kao što su uzajamna parlamentarna podrška u vezi sa pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja, učešće parlamentaraca u borbi protiv "tri zla" (terorizma, separatizma i ekstremizma), parlamentarna podrška trgovinsko-ekonomskoj bilateralnoj saradnji, parlamentarna podrška razvoju srpsko-kineskih veza u oblasti poljoprivrede, kulture, nauke i obrazovanja i razmena iskustava u upravljanju državom i vladavini prava.

Zaključujući Prvi sastanak komisije, kopredsednici Arsić i Đenming složili su se da je za parlamentarce oba parlamenta bila od izuzetne važnosti razmena mišljenja i iskustava na aktuelne teme i izazove i da je otvoreno novo poglavlje u prijateljstvu i međuparlamentarnoj saradnji.

Arsić i Đenming su istakli i da je bitno i dalje ulagati napore na produbljivanju saradnje između Srbije i Kine, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru međunarodnih institucija i organizacija, a naročito u okviru inicijativa "Kina + 16" i "Pojas i put", saopšteno iz Narodne skupštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво