Rahoj ne ide u Sofiju, umesto njega ambasador pri EU

Savet EU najavio je da sada i zvanično na spisku učesnika samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji neće biti španski premijer Marijano Rahoj, čija se zemlja protivi prisustvu delegacije Kosova na tom skupu, a "Tanjug" saznaje da će Španiju najverovatnije predstavljati njihov ambasador pri Uniji.

Uz opasku da je Kosovo u zvaničnim dokumentima EU predstavljeno odrednicom koja ne prejudicira poziciju Unije u odnosi na status već se poziva na Rezoluciju UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde, u Evropskom savetu podsećaju da će se 17. maja u Sofiji, prvi put posle 15 godina, EU sastati s partnerima sa Zapadnog Balkana u formatu samita.

Samitu će, naime, pored šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU prisustvovati i lideri sa Zapadnog Balkna - Edi Rama, Duško Marković, Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Bakir Izetbegović i Zoran Zaev.

"Ovaj samit pokazuje želju da se EU ponovo angažuje u regionu posle previše duge pauze", preneo je izvor iz Evropskog saveta.

U Briselu se navodi da će se 17. maja u Sofiji još jednom potvrditi "evropska perspektiva Zapadnog Balkna", a da će fokus biti na pitanjima od zajedničkog interesa kao što su povezanost unutar regiona i regiona sa EU i to u mnogim deminzijama od infrastrukture do ljudskih kontakata.

"Jasno je da je EU za region nada i jedini pouzdan partner koji ne igra geopolitički šah već je istinski zainteresovan za prosperitet regiona i dobrobit građana", izjavio je viši EU zvaničnik.

U Savetu ponavljaju da ovo neće biti samit o proširenju i dodaju da će se o tome govoriti u junu kada se očekuju zaključci Saveta EU i Evropskog saveta o regionu.

Na opasku medija da samit u Sofiji neće imati jaku i jasnu poruku kakvu je imao onaj pre 15. godina održan u Solunu, kada je pokazano jedinstvo zemalja članica i obećana perspektiva članstva zemljama Zapadnog Balkna, u Evropskom savetu kažu će se deklaracija samita u Sofiji pozvati na odluke Soluskog samita.

"Spremili smo deklaraciju koju je podržalo svih 28 država članica EU i to je formula koja odražava jedinstvo. Što se tiče učesnika svi će biti predstavljeni. Od starta je bilo jasno da zbog pozicije Španije prema statusu Kosova premijer Rahoj nije želeo da učestvuje. Španija će biti predstavljena na diplomatskom nivou", poručeno je u Evropskom savetu.

Kako Tanjug saznaje iz izvora EU u Briselu, na samitu u Sofiji Španiju neće predstavljati ni premijer ni bilo ko od ministara vlade u Madridu, već najverovatnije ambasador Španije pri Uniji.

U Evropskom savetu kažu da je zbog činjenice da pet zemlja EU nije priznalo nezavisnost Kosova, ali i nekih partnera sa Zapadnog Balkana, pravi izazov bio naći format koji će odražavati jedinstvo na samitu.

"Evropska perspektiva za Zapadni Balkan i dalje nastavlja da bude opredeljenje EU i strateški izbor Zapadnog Balkan", kontatuju u Evropskom savetu.

Pred samit u Sofiji u Briselu naglašavaju da u regionu Zapadnog Balkana ima pozitivnih promena, ali i tenzija, pri čemi se na prvom mestu misli na "unutrašnje probleme BiH i odnos Srbije i Kosova".

Istovremeno, napominje se da je "evropska perspektiva faktor koji daje nadu da će se svi ti problemi rešiti".

"Ipak nije sve u rukama EU ni Junkera, Tuska, Federike Mogerini ili lidera zemalja članica Unije. U rukama političkih lidera zemlja regiona Zapadnog Balkana jeste da reše ta pitanja, a mi smo tu da im pomognemo u tom procesu", poručeno je iz EU pred samit u Sofiji.

U Savetu su već najavili novu dinamiku sastanaka EU lidera i partnera sa Zapadnog Balkna tako da će se sledeći samiti održati 2020. godine tokom predsedavanja Hrvatske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво