Svečanosti povodom obeležavanja godišnjice Majske skupštine

Nizom svečanosti u Vojvodini je obeleženo 170 godina od održavanja Majske skupštine, na kojoj je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine.

Svečana akademija održana je u karlovačkoj gimnaziji uz prisustvo najviših predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i crkve.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su ideje na kojima je nastala Srpska Vojvodina utkane u kolektivno sećanje srpskog naroda, koji i danas gaji ista načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve narode na teritoriji Srbije.

Vojvodina je pokazala model skladnog života svih naroda koji se u njoj "prepliću", poručio je Mirović te dodao da će Vojvodina nastaviti da ide putem kojim je išla kada je osnovana, iz poštovanja prema prošlosti, ali i iz želje za napretkom u budućnosti.

"Politika zajedništva i napora koji će dovesti do ekonomskog napretka je naš put. Put koji je osvetljen pre 170 godina, i zbog koga znamo kuda hodimo i kakvu budućnost želimo", rekao je Mirović.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je održavanje Majske skupštine jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, koji se dogodio zahvaljujući ljudima koji su nadrasli svoje vreme i "krčili svome rodu put u budućnost".

Dodao je da su Srbi sa druge strane Save i Dunava vekovima bili odvojeni od matice Srbije, ali su gajili osećaj nacionalne pripadnosti i želju za sjedinjenjem.

"Snaga predaka i njihova mudrost ležala je u njihovoj crkvi i vojsci. Srbi su dobro spoznali značaj očuvanja svih činilaca njihovog identiteta, a Majska skupština predstavlja jedan od najznačajnijih demokratskih uzleta dotadašnje istorije Srbije", rekao je Selaković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Majska skupština prirodno nastala na revolucionarnom talasu koji je zahvatio Evropu, kao i da danas, kada sve više zapostavljamo srpski jezik i pismo treba imati na umu da su se baš za prava njihovog korišćenja preci borili.

"Ideja Srpske Vojvodine ostala je kao ideja srpskog oslobođenja i slobode, kao ideja ravnopravnosti, ne samo srpskog već i drugih manjinskih naroda", rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da srpski narod zna visoku cenu slobode i očuvanja narodnog identiteta, te da zato poštuje te iste vrednosti kod drugih manjinskih naroda.

Svečanoj akademiji u gimnaziji u Sremskim Karlovcima prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar prosvete Mladen Šarčević, patrijarh Irinej i predsednik SANU Vladimir Kostić. 

Svečana sednica Pokrajinske vlade

Povodom obeležavanja 170. godišnjice održavanja Majske skupštine, održana je i svečana sednica Pokrajinske vlade na kojoj je formiran budžetski fond za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca. 

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da su Sremski Karlovci važno mesto za istoriju srpskog naroda, ali i za njegovu budućnost.

Mirović je naveo da će već od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.

"To će omogućiti da počnemo obnovu i zaštitu značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, ali i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma", rekao je Mirović nakon svečane sednice Pokrajinske vlade.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da se na današnji dan spojila velika energija lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti da se očuva i gaji "velika slava Sremskih Karlovaca".

Naglasio je da je čuvena gimnazija u Sremskim Karlovcima činila osnovu elite srpskog naroda u 19. veku, te da je ulaganje u Karlovce "vraćanje duga prošlim generacijama, i pravljenje temelja za buduće generacije".

"Očekujem da će ova velika energija vrlo brzo početi da daje dugoročne rezultate, a Ministarstvo kulture će u tome biti veran saveznik", rekao je Vukosavljević.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će 2018. godina biti krupnim slovima zapisana u istoriji i bitna koliko i 1848. godina.

"Osnivanje budžetskog fonda na današnjoj sednici predstavlja veliki korak i veoma je značajno kako za stanovnike naše opštine, tako i za Srbiju", rekao je Milenković.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima kao deo svečanosti povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srpske Vojvodine.

Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Bačke, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво