Sporazumi SAD i Srbije, dodatna američka pomoć od 22 miliona dolara

Srbija i Sjedinjene Američke Države potpisale su dva sporazuma koja obezbeđuju dodatnu američku pomoć od 22 miliona dolara za jačanje konkurentnosti privrede i vladavine prava u Srbiji, unapređenje medijskog okruženja i borbu protiv korupcije. Novac je namenjen jačanju konkurentnosti, vladavine prava i osnaživanju funkcionisanja državnih institucija, unapređenje medijskog okruženja i borbi protiv korupcije.

Sporazume su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, američki ambasador Kajl Skot i direktorka misije USAID-a u Srbiji Aza El-Abd.

Nakon potpisisvanja sporazuma Joksimović je ukazala da iako politički odnosi SAD i Srbije nekad imaju svoje uspone i padove, SAD neupitno od 2001. godine na konkretan način pomažu razvoj i reforme u Srbiji pa i evorpski put Srbije.

"SAD su od 2001. godine do danas oko milijardu dolara bespovratne pomoći na neki način stavile na raspolaganje Srbiji za reforme i razvoj i unapređenje različitih oblasti života i na loklanom nivou u Srbiji. Naglašavam, da to nisu ni zajmovi ni krediti, i to je bespovratna pomoć u vidu grantova", rekla je Joksimovićeva.

Ona je napomenula da je važno da građani Srbije znaju i za taj segment odnosa sa SAD.

Joksimovićeva je podsetila da pomoć SAD nije bila namenjena samo Beogradu već i lokalnim sredinama i manjim mestima, gde su proteklih godina SAD, USAID i američka ambasada pomogle da se unapredi tržišna privreda, razvoj malih i srednjih preduzeća i da se unapredi loklani ekonomski razvoj.

"Danas smo potpisali amandmane na sporazume koji daju dodatnih 22,2 miliona dolara takođe bespovratne pomoći za efikasniju administraciju i državnu upravu i sa druge strane za jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou - razvojem srednih i malih preduzeća i uopšte preduzetnicke inicijative kod naših građana", navela je ministarka. 

Ona je ukazala da se Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji trudi da pored svih uslova, otvaranja poglavlja i ispunjavanja kriterijuma pre svega koristi evropske integracije za proces održivog regionalnog razvoja.

"Suština EU, pored politickcih kriterijuma i ekonomskog napretka jeste - koheziona regionalna politika i politika solidarnosti kojom bi trebalo da dođe do smanjivanja nejednakosti u različitim regionima i regijama EU", ukazala je Joksimovićeva.

To je, kako je dodala, politika u kojoj se pripremamo da bi mogli da koristimo kohezione fondove, strukturne fondove...

Ona je podsetila da su Mađarska, Slovačka, Poljska i neki naši susedi koristili milijarde evra iz tih fondova kojima su podigli svoju ekonomiju i poljoprivredu i različite privredne grane.

"SAD su jedan od značajnijih pratnera koji u finansijskom smislu podržava naš put ka EU i sve ove razvojne šanse i potencijale", naglasila je Joksimovićeva.

"Lakše i transparentnije dobijanje građevinskih dozvola" 

Američki ambasador je ukazao da se dugogodišnja pomoć SAD može videti na nedavno objavljenoj interaktivnoj mapi koja se nalazi na sajtu ambasade.

Na mapi je, kako je ukazao, označeno više od 1.850 tačaka, od kojih svaka predstavlja aktivnost američke podrške u vidu renoviranja škola, preko asfaltiranja puteva, do obnove spomenika kulture.

"Pozivam sve građane Srbije da pogledaju mapu i uvere se kako je američka pomoć doprinela njihovim lokalnim zajednicama u zemlji", rekao je Skot, napominjući da mapa pokazuje samo infraskturne aktivnosti koje je podržala vlada SAD.

Druga vrsta pomoći, kako je naveo, obuhvata rad sa vladinim i nevladinim organizacijama na reformama koje su važne za demokratski i ekonomski razvoj Srbije, kao i za dobrobit njenih građana iako možda on nije dovoljno vidljiv.

"Radeći zajedno sa Vladom Srbije, privrednim sektorom i civilnim društvom omogućili smo lakše i transparentnije dobijanje građevinskih dozvola, što je doprinelo većoj građevinskoj aktivnosti i otvaranju radnih mesta u građevinskoj indrustirji, preduzeća su izašla iz sive zone poslovanja i smanjene su mogućnosti za korupciju", naveo je američki ambasador.

On je napomenuo da je prema doing bizinis-listi Svetske banke, Srbija među 10 najbolje rangiranih zemalja u svetu kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola.

"Naša pomoć je omogućila renoviranje prekršajnih sudova širom Srbije, kao i uvođenje elektronskih sistema upravljanja predmetima u sudovima, a to je donelo više od 100 miliona evra budžetu kroz sudske troškove i naplaćene kazne, kao i do smanjenja broja starih predmeta", dodao je Skot.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 16:21)
Darko [neregistrovani]

Dobrotvori

Dali neku "siću" pa udarili na sva zvona, a "uzeli" Kosovo.
Kad se sabere i oduzme, ko je na dobitku!?

(utorak, 15. maj 2018, 17:48)
anonymous [neregistrovani]

Каква црна помоћ

Уништили нам државу, затровали земљу и воду, оставили мине на великом делу територије и никада нису платили за то. Нису послали ни једног свог деминера да ради на чишћењу терена. Друго, они никада не дају ништа за џабе. Увек траже противуслугу, само ми не знамо шта су тражили и добили за ову шаку долара. 

(utorak, 15. maj 2018, 16:55)
anonymous [neregistrovani]

Kakva bre pomoć?

Razorili su nam zemlju, preko trideset milijardi dolara štete od uništene privrede i infrastrukture.

(utorak, 15. maj 2018, 16:30)
anonymous [neregistrovani]

"Zamazivanje ociju"

A odsteta za bombardovanje bez saglasnosti SB ?
A odsteta za osiromaseni uranijum ili ti Prljave Atomske bombe i zagadjeni zivotni prostor?
A odsteta za preko 3500 ubijenih u bombardovanju i vise od 14.000 osakacenih i ranjenih na teritoriji Srbije?
A odsteta za porusenu infrastrukturu u drzavi prilikom bombardovanja.
A odsteta za oteto Kosovo i Metohiju?
...

(utorak, 15. maj 2018, 16:17)
Dragan [neregistrovani]

slatka

Besplatan sir postoji samo u mišolovci. Ili ti, što bi Njegoš rekao:

"Slatka mama, no bi na udicu. Pij šerbeta iz čaše svečeve, al sjekiru čekaj među uši"

(utorak, 15. maj 2018, 13:51)
anonymous [neregistrovani]

USA pomoc

Sve ide preko NVO a zna se za koga i kako rade te organizacije,za dobro Srbije sigurno ne!Pare ce zavrsiti sigurno kao i mnogo puta do sada u privatne dzepove NVOvaca.

(utorak, 15. maj 2018, 12:57)
anonymous [neregistrovani]

Prekršili se

Bolje da nam plate štetu što su nas porušili 1999 god ,posle toga bi mi njima donirali nešto.

(utorak, 15. maj 2018, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

Да ли може неко други?

Којих области живота? Унапређење администрације, медија, папира и бирократије? Колико су инвестирали у привреду? 0! А уништили нам народ, привреду, воду, ваздух и земљу. И још нас малтретирају сваки божији дан. Ту милијарду нико од народа није ни видео него хохштаплери по НВО и поткупљиви медији.