Vučić u Diseldorfu: Očekujemo još više investitora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov domaćin, predsednik Vlade nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet, istakli su izuzetnu saradnju i na političkom i na ekonomskom planu, sa daljom perspektivom razvoja. Lašet je podržao Srbiju na njenom evropskom putu uz ocenu da kancelarka Angela Merkel izuzetno ceni sve reforme koje se u Srbiji sprovode. Nemačke kompanije zainteresovane za nova ulaganja u Srbiji, rečeno je na ekonomskom forumu u Diseldorfu.

Posle sastanka sa predsednikom Vlade Severne Rajne-Vestfalije, Aleksandar Vučić je zahvalio na gostoprimstvu i podvukao da su održani odlični sastanci, a razgovaralo se o saradnji Srbije i te pokrajine. Izneo je podatak da je trgovinska razmena oko 620 miliona evra.

Vučić je zahvalio Arminu Lašetu, koji je rekao da je moguće da ona ide i na više od 835 miliona evra, koliko iznosi razmena Srbije sa Bavarskom. 

Istakao je da se razgovaralo i o političkim temama i evropskom putu Srbije, za šta smo dobili podršku od predsednika Vlade Severne Rajne-Vestfalije, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je dodao i da se razgovaralo i sa predstavnicima nemačkih kompanija, a podsetio je i na održavanje Poslovnog foruma, te da je bilo reči i o gradovima pobratimima Srbije i te nemačke pokrajine, od Dortmunda do Novog Sada, te da "imamo neke ideje vezane za Diseldorf i Beograd".

Naveo je i da je domaćinu zahvalan što je imao strpljenja da sasluša sve, i o političkoj situaciji u Srbiji do onoga što mi u narednom periodu, kroz dodatne reforme kako bi našu ekonomiju učinili još privlačnijom, možemo da učinimo i da dovedemo još više investitora. 

"Mi smo trgovinskom razmenom sa Nemačkom izuzetno zadovoljni, sa Severnom Rajnom-Vestfalijom takođe, ali očekujemo još veći broj ljudi, investitora", rekao je Vučić i napomenuo i razmenu studenata, budući da je ta pokrajina Nemačke centar osam univerziteta sa Šangajske liste, sa razvijenim IT sektorom, kao i sektorom usluga.

Mnogo toga možemo da naučimo i mi ćemo tu priliku i prijateljstvo Lašeta prema Srbiji koristiti, rekao je Vučić.

Lašet je rekao da je sa srpskim predsednikom Vučićem imao veoma otvoren i dobar razgovor, te da su teme bile ekonomska i politička situacija u Srbiji, kao i pristupanje Srbije Evropskoj uniji, koje, kako je naglasio, svi želimo.

Na sastanku su, dodao je, učestvovala i preduzeća iz te nemačke oblasti, koja će investirati i time stvarati nova radna mesta u Srbiji. 

"Pokrajina Vestfalija nalazi se iza Bavarske što se tiče investicija, ali nadamo se i ohrabrujemo preduzeća da napreduju u tom pogledu i dalje investiraju u Srbiju", rekao je predsednik tog nemačkog regiona.

Govoreći o procesu pridruživanja Srbije Uniji, Lašet je konstatovao da svi znamo da kancelarka Angela Merkel ceni reforme koje Srbija u ovom trenutku sprovodi, ali je dodao da postoje velike mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje konkretnim projektima, investicijama, novim poslovima...

Rekao je da je tema bila i saradnja na drugim poljima, da ima više gradova pobratima, da hiljade Srba živi u toj pokrajini i deo su zajednice i podvukao da je poseta predsednika Srbije dobra prilika za rad na još boljoj saradnji u budućnosti.

Predsednik Srbije je dodao da su razgovorima prisustvovali i predstavnici firme "Vorverk", koja kreće sa izgradnjom fabrike u Čačku, a naznačio i da "Krombert Šubert" za nekoliko dana počinje da radi u Kruševcu.

Nadovezao se i Lašet, koji je poručio da je reč, pored te dve, i o mnogim drugim nemačkim firmama, najvišeg kvaliteta i svetski poznatim i zaključio: "Kada one kažu – idemo u Srbiju, smatram da je to veoma dobar signal."

"Nemačke kompanije zainteresovane za nova ulaganja"

Na Forumu u Diseldorfu u pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji, koja broji 18 miliona stanovnika i jedna je od najjačih po ekonomskoj snazi, učestvovali su predstavnici 100 nemačkih privrednika iz oko 50 kompanija iz sektora industrije auto-delova, hemijske, mašinske industrije i telekomunikacija.

Dobar signal za dalju saradnju poslat je i sa ekonomskog foruma, na kojem je srpska delegacije ukazala zbog čega je Srbija dobro mesto za ulaganje. Domaćini su, čini se, to već uvideli.

"Za nas je jako bitno da dođemo u stabilnu državu, sa dualnim obrazovanjem i za mene kao privrednika je najvažniji odgovor – zašto se isplati negde ulagati. Srbija za našu pokrajinu nije samo mesto za investicije, već i mesto gde možemo da nađemo dobavljače. Kao privredni partner, Srbija je sve značajnija i brojke to potvrđuju", ističe Tomas Mejer, predsednik Privredne komore Severne Rajne-Vestfalije.

Svojim primerom to je potvrdio i direktor nemačke kompanije "Vorverk", koja se bavi proizvodnjom auto-delova i koja u Čačku otvara fabriku vrednu 50 miliona evra – koja će zaposliti, za početak, 1.000 radnika.

"Najveća prednost Srbije je to što verujemo ljudima. Verujemo da smo našli partnere i to je veoma važno. Od zemalja bivše Jugoslavije u Srbiji je bila najrazvijenija industrija. Smatramo da Čačak već ima industrijsku bazu, dopadaju mi se ljudi i kultura, i siguran sam da je to prava odluka", rekao je Jirgen Moler, direktor kompanije "Vorverk".

Osim o ekonomskim, predsednik je odgovarao i na pitanja o političkim prilikama, pre svega o Kosovu, i tom prilikom rečeno je da Srbija radi na tome da se obezbede stabilnost i pravna sigurnost, kao ključni preduslovi za ulaganje.

Dodao je da se očekuje da do kraja ove godine trgovinska razmena sa Nemačkom iznositi pet milijardi.

"To će biti više nego dvostruko više u odnosu na pre pet godina. Mislim da to dovoljno govori koliko je Srbija drugačije viđena, koliko je poštovana, i koliko Srbija napreduje u evropskim i svetskim okvirima. Na nama je da pokažemo i svoju lojalnost kao partneri Nemačkoj, ali da pokažemo i marljivost, želju da radimo i da unapređujemo pravni sistem naše zemlje", rekao je Vučić.

Vučić: Rast BDP-a ove godine između 3,8 i 4 odsto"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su naše procene da će Srbija ove godine imati rast između 3,8 i četiri odsto.

Vučić je to rekao na Poslovnom forumu Srbija - Severna Rajna Vestfalija, gde je u privredno-političkom dijalogu učestvovao sa bivšim specijalnim Koordinatorom Pakta stabilnosti Bodom Hombahom.

Kako je rekao, treću godinu za redom Srbija ima suficit, a imaće ga i sledeće godine, a javni dug zemlje bi mogao da ide i ispod 50 odsto pre kraja ove godine.

Naveo je da je rast u prvom kvartalu ove godine bio 4,5 odsto i da računamo da ove i sledeće godine imamo, prosečno, rast BDP iznad četri odsto.

"To su dobre vesti", dodao je predsednik Srbije.

Ocenio je da brojke objektivno govore rezultatima koji su postignuti i podsetio da je Srbija ušla u program sa MMF i izašla iz njega kao "zvezda đak" i jedna od najupešnijih nacija, neko ko je sve prošao sa najvišim ocenama.

Uz to, dodao je, kada se još neke stvari urade računamo da će Srbija biti među prvih 25 zemalja na Svetskoj biznis duing listi.

Vučić je rekao da imamo dobre zakone za subvencije i u tom smislu naveo i da je srećan što je i danas na forumu u Diseldorfu video puno naših prijatelja iz Nemačke.

Dodao je da je veliki broj nemačkih firmi investirao u Srbiji, da se ovih dana otvaraju novi pogoni i počinju izgradnje novih fabrika. Istakao je da su to za nas velike vesti, kao i da želimo da imamo što više investitora, pa će država u tome pomoći.

"Investitori zadovoljni, biće još investicija"

Predsednik je ocenio da su nemački investitori bili zadovoljni ekonomskim pokazateljima Srbije, jer, kako kaže, "brojke ne lažu", i dodao da će biti još nemačkih investicija u našoj zemlji.

"Mislim da će biti ponovo novih investitora. Bili su zainteresovani za sve naše ekonomske pokazatelje, bili su zadovoljni onim što su čuli. Videli ste i da su i sami bili spremni, sami su znali, jer brojke ne lažu. Brojke su jedno, drugo je to što mi Srbi nikada nismo zadovoljni, što je možda i naša dobra osobina", rekao je Vučić.

Ističući da je radio na daljem privlačenju nemačkih kompanija u Srbiju, on je ocenio da je veoma važno razgovarati sa svima.

"Mnogi potcenjuju nemačke države i pokrajine, a one su mnogo brojnije po ljudima i ekonomski naprednije od većine evropskih zemalja. Iskoristili smo nezainteresovanost mnogih drugih koji razgovaraju samo sa Berlinom i nastavili da pregovaramo sa svima", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, nemačka pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, u kojoj se nalazi Diseldorf, želi da prestigne Bavarsku po obimu trgovinske razmene, ali im do tog cilja nedostaje još 220 miliona evra.

"Biće novih investicija, oni žele da prestignu Bavarsku i moraće da se potrude za još 220 miliona evra trgovinske razmene, tako da mi verujemo da će ta konkurencija u samoj Nemačkoj biti veća i nadamo se da već ove godine, ako to smem na takav način da kažem, imamo pet milijardi trgovinsku razmenu sa Nemačkom", istakao je Vučić, podsetivši da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke više od dva puta veća nego pre pet godina.

On je naglasio da to govori o tome koliko je Srbija drugačije viđena i koliko je više poštovana.

"Srbija napreduje u evropskim i svetskom okvirima", naglasio je Vučić.

On je, takođe, rekao da je svakog nemačkog investitora, i kao predsednik i kao premijer, uvek primio, što je, kako kaže, jedinstven slučaj u svetu.

Veruje, kako kaže, da će sve više investitora iz Nemačke dolaziti u Srbiju i da će je još više poštovati, ali da bi Srbija, kao partner Nemačkoj, trebalo da pokaže svoju lojalnost.

Istakao je i da se na svaki način mora obezbediti nezavisnost pravosuđa i samostalnost tužilaštva, jer će se u tom slučaju nemački investitori osećati potpuno sigurno sa svojim ulaganjima u Srbiju.

Severna Rajna-Vestfalija sa 18 miliona stanovnika je ekonomski među najrazvijenijim nemačkim pokrajinama i to je peta pokrajina na kojoj se na ovakav način Srbija predstavila potencijalnim investitorima.

Najbolja preporuka za dolazak stranih investitora u zemlju jeste iskustvo kompanija koje već posluju tu. Istraživanje pokazuje da bi čak 86 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji ponovo investiralo u našu zemlju.

Direktni kontakti, razgovori sa potencijalnim investitorima, poput današnjih u Diseldorfu, samo su korak dalje ka osnaživanju i ekonomskih i političkih veza, a rezultata će biti kroz nove investicije i nova radna mesta u Srbiji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво