Poslanička pitanja o posledicama NATO bombardovanja, raketama...

Poslanici Skupštine Srbije današnju sednicu započeli su postavljanjem poslaničkih pitanja članovima vlade i državnim organima, a interesovalo ih je, između ostalog, da li su veće posledice černobilske katastrofe od posledica NATO bombardovanja po zdravlje ljudi.

Poslanica LDP-a Nataša Mićić je, komentarišući tačku dnevnog reda koju je predložila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković o obrazovanju Komisije koja bi trebalo da utvrdi posledice NATO bombradovanja, rekla da razume da su građani zabrinuti, da postoji strah i da treba reći istinu, ali je napomenula da to nije posao političara već nauke.

"Opasno je da se vlast meša u slobodno tržište, medije, pravosuđe, ali je najopasnije kada vlast pokušava da dovede nauku u pitanje", rekla je Nataša Mićić.

Ona je navela da od Instituta "Vinča" traži odgovor, jer su, kako kaže, oni dužni da na to odgovore, da li je i u kojoj meri uticalo na zdravlje građana NATO bombradovanje 1999. godine, ali i koje su posledice černobilske katastrofe.

Kako je rekla, postoje brojna pitanja u zemlji na koja treba odgovoriti, a želela je da zna zbog čega se mladima ne omogućava da pod povoljnijim cenama kupe stanove, a ne samo pripadnicima vojske i policije.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić postavio je pitanje u vezi sa sistemom odbrane od grada uz konstataciju da su mnogi poljoprivrednici Srbije pretrpeli štetu.

"I u ovoj godini se suočavaju sa tim da država nema efikasan sistem za odbranu od grada", rekao je Aleksić i upitao premijerku koliko ima strelaca koji su potpisali ugovore za obavljanje tih poslova, koliko ima aktivnih protivgradnih stanica i da li su za premijerku važnije gej slikovnice od poljoprivrednika.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li i kada će u nastavni program biti "uvršteno podrobnije proučavanje stvaranje srpske Vojvodine", jer smo "svedoci da se malo zna o tome".

"To jeste prošlost, ali je važno za razumevanje sadašnjosti i odlučno reagovanje u osetljivom političkom trenutku", rekla je Janjuševićeva.

Janjuševićeva kaže da jedine odgovorne osobe "za eventualnu izdaju" u vezi sa Kosovom mogu biti potpisnici Briselskog sporazuma, te premijerka, ministar spoljnih poslova i predsednik Srbije.

"Da li je Most na Adi imao dozvolu prilikom početka gradnje"  

Poslanik SNS-a Željko Sušec pitao je da li BIA ima saznanja da poslanica Marinika Tepić ima kontakte sa licima za koje postoji sumnja da sarađuju sa agentima stranih službi.

Poslanik sa liste SNS Marijan Rističević pitao tužilaštvo šta će preduzeti u vezi sa prebijanjem "starca od 63 godine u centru Smederevske Palanke".

Prema njegovim rečima, to je uradio tadašnji predsednik opštine Radoslav Milojičić, inače poslanik DS-a.

Pitao je i šta će nadležni organi preduzeti jer je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac dok je bio na toj funkciji "umanjio borbenu moć zemlje i rasprodao vojnu opremu".

Želeo je da zna i da li je Most na Adi imao dozvolu prilikom početka njegove gradnje, a naveo je i da je bivši gradonačelnik Dragan Đilas za vreme vlasti "debelo pljačkao medije, na određeni način kontrolisao slobodu štampe i da su se njegovi prihodi od 2008. do 2012. godine uvećali za više desetina puta".

Jasno je, rekao je Rističević, da je bilo trgovine uticajem.

Poslanik DS-a Radoslav Milojičić pitao je šta će uraditi povodom protesta u firmi "Kajzen" gde zaposleni rade 12 sati denvno za 22.000 dinara i ne mogu da traže povećanje zarada.

Pitao je i kada će poslanički klub DS dobiti snimke sa kamera koji bi trebalo da pokažu da su radikali pretili Aleksandri Jerkov. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво