Održan prvi sastanak o sistemskom uređenju medijske pismenosti

U Ministarstvu kulture i informisanja je održan prvi konsultativni sastanak na temu "Medijska pismenost - sistemsko uređenje oblasti", na kome su se okupili svi zainteresovani akteri koji žele da doprinesu pronalaženju sistemskog rešenja za unapređenje ove oblasti.

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović je istakla da je neophodno da se svi kvalitetno izrađeni dokumenti i iskustva sprovedinih projekata u ovoj oblasti ukrste i budu osnova za dalje zajedničke aktivnosti koje će rešavati ovu oblast, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Danas je pojam medijske pismenosti sadržan u Zakonu o javnom informisanju i medijima, Zakonu o javnim medijskim servisima, Zakonu o osnovnom obrazovanju i Zakonu o obrazovanju odraslih", rekla je Trifunovićeva.

Imajući u vidu da je sistemsko uključivanje medijske pismenosti u obrazovni sistem tema koja zahteva multidisciplinaran pristup i interresornu saradnju, sledeći korak je formiranje Radne grupu za izradu kurikuluma za osnovno i srednje obrazovanje, koja će biti tehnički podržana kroz projekat Delegacije Evropske unije Medijske reforme, čija se jedna komponenta bavi medijskom pismenošću.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, institucija, međunarodnih organizacija, donatora, javnih medijskih servisa, regulatornog i samoregulatornog tela, profesionalnih i medijskih asocijacija, akademske zajednice i civilnog društva, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar