Vučić za AFP: Kosovsko pitanje jedina prava prepreka na putu ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kosovsko pitanje ostaje velika prepreka na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i pozvao Prištinu na ustupke.

"Jedini veliki problem koji vidim kao pravu prepreku na našem evropskom putu jeste kosovsko pitanje", rekao je Vučić u intervjuu za AFP koji je preneo Jahu njuz.

U tekstu se navodi da Srbija, koja se nada da će u EU ući 2025. kada i Crna Gora, odbija da prizna nezavisnost koju je Priština proglasila 2008. i na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu.

Dodaje se i da je Brisel jasno stavio do znanja Beogradu i Prištini da se pristupanje EU neće desiti sve dok se odnosi ne normalizuju pravno obavezujućim dokumentom.

"Na kraju krajeva, sve se odnosi na Kosovo, oko toga da li ćemo moći to da učinimo ili ne. I naravno, više se odnosi na Srbe, ali takođe i na drugu stranu, i oni moraju da dobiju snažnu poruku od EU i Zapada da i oni takođe moraju da načine određene ustupke", poručio Vučić u intervjuu vođenom na engleskom jeziku koji su preneli francuski i drugi svetski mediji.

U tekstu se podseća da je dijalog u Briselu "zakočen" pošto Priština nije dozvolila srpskoj manjini na Kosovu da formira zajednicu opština u kojoj čine većinu.

Navodi se da je srpski predsednik ocenio da kosovski Albanci nisu spremni na bilo kakve ustupke.

"Oni misle da je vreme da Srbija prizna punu nezavisnost Kosova i to je to. Da ne treba da čine ništa u vezi sa Srbima, u vezi sa Srbijom i da samo treba da čekaju. Ja nisam spreman da pričam o konkretnim pojmovima, ali oni moraju da načine određene ustupke u pravom smislu te reči. Ukoliko su spremni na to, možemo nešto da postignemo, ukoliko nisu spremni, to će biti veoma loše vesti za sve nas", kazao je Vučić.

U tekstu se navodi da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić među onima koji su predložili Albancima razmenu naseljene južne srpske teritorije za sever Kosova, gde su Srbi većina, i podseća da Vučić nikada nije javno podržao tu ideju.

Navodi se da je međunarodna zajednica ovu ideju okarakterisala kao opasnu, ali da je Vučić za AFP rekao da je "najopasnije imati zamrznuti sukob zato što bi jednog dana neko mogao da ga odmrzne".

"Ja slušam da na Zapadu pričaju da bi to bilo najgore rešenje zato što bi otvorilo Pandorinu kutiju, ali su zapadne zemlje otvorile Pandorinu kutiju pre deset godina priznavanjem Kosova kao nezavisne države", kazao je Vučić.

U tekstu se navodi da će, pored rešavanja kosovskog pitanja, za ulazak u EU od Srbije biti zatraženo da uskladi spoljnu politiku sa 28-članim blokom, uključujući i deo koji se odnosi na srpskog bliskog saveznika, Rusiju.

Podseća se da je Vučić u više navrata ponovio da Srbija neće slediti EU u uvođenju sankcija Rusiji i ocenjuje da srpski predsednik ne deluje zabrinuto u vezi sa linijom EU prema Rusiji.

"Mi moramo da se uskladimo sa politikom EU neposredno pre ulaska u Evropsku uniju, a po najboljem scenariju za nas to će biti u roku od sedam godina i nadam se da će do tada u svetu biti potpuno drugačija situacija", ukazao je Vučić.

broj komentara 40 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 13:30)
ljubica [neregistrovani]

prepreka

Imace EU uvek primedbe i razloge zasto nece da nas prime. Pa ako i sve ispunimo bice nepremostiv problem duzina i zakrivljemost krastavaca. Zato nam je najbolje da se sto pre oslobodimo te patoloske zudnje za clanstvom u EU.

(utorak, 15. maj 2018, 08:19)
riki [neregistrovani]

riki

Mora se doci do kompromisnog resenja....

(utorak, 15. maj 2018, 08:15)
anonymous [neregistrovani]

jovan

Nas se predsednik nece predati!

(utorak, 15. maj 2018, 08:09)
anonymous [neregistrovani]

dd

I ta prepreka nece biti prevazidjena dokle god se EU ne umesa na pravi nacin, vreme je da se stane na put vec jednom Taciju i ekipi..

(utorak, 15. maj 2018, 07:40)
ceca [neregistrovani]

webdesk@rts.rs

svake godine,od 2000.g.po neka prepreka se pojavi,te ova,te ona,mi istrajni a oni neiskreni

(utorak, 15. maj 2018, 07:39)
Mira [neregistrovani]

Mira

Amerima i NATO alijansi je potrebno KiM ybog strateskog polozaja, jer oni znaju da Srbija nikada nece napasti Rusiju i da ce ostati vojno neutralna.

(utorak, 15. maj 2018, 07:33)
Aleksandar makedonski [neregistrovani]

odnos

ustupci druge strane su neophodni

(utorak, 15. maj 2018, 07:21)
Maja [neregistrovani]

KiM

Istrajni u svom cilju

(utorak, 15. maj 2018, 07:17)
Smederevac [neregistrovani]

" Ultimatum priznanje KiM Ili EU,,!!!.

Vućić je neki dan izjavio "Da će se za nekoliko godina naciju svesti ma 3-4 miliona !.
Pa nemisli Valda da će neko od mladji ostati u Srbiji ?!Ako Ako???! Budemo primljeni u tu famoznu EU?!.
Da rade za 25,000 dinara za Tajkune i lopurde!.
3 meseca rade , 1 mesec isplata! .
Godinama ista prića! Dokle više???!.
Sve neki investitori Koje dovodi iskorištavaju jeftunu radnu snagu ! Kao za vreme robovlasništva!!!!.
" Nema priznavanja ,,!!!.
Nek EU Juri za nama!!!.
A oće sigurno !.

(utorak, 15. maj 2018, 07:16)
Darko [neregistrovani]

Kosovo

To je tacno. Nekako cemo morati na kraju da to resimo.