Vučić u Diseldorfu, politički i privredni razgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Diseldorfu sa predsednikom Vlade Severne Rajne-Vestfalije Arminom Lašetom, najavljeno je iz vlade ove najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika.

Aleksandar Vučić će, osim razgovora sa Arminom Lašetom, učestvovati i na srpsko-nemačkom forumu koji će se održati u Klubu privrednika u Diseldorfu.

Predsednik Srbije dolazi u posetu Severnoj Rajni-Vestfaliji u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja Kvinte (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i nekoliko dana pred Samit lidera Zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa Samita iz Soluna pre 15 godina, u vezi sa integracijom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Vučićev glavni sagovornik biće Lašet, koji je istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelarka Angela Merkel.

Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se navodi u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelarke Merkel.

O njemu se govorilo i da je "džoker" Merkelove za teške slučajeve i njen "verni pratilac", a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.

Lašet u Severnoj Rajni-Vestfaliji vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.

Vučić će se sutra susresti sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila "tvrđava socijaldemokrata", a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.

To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz te pokrajine dolazi svaki peti savezni nemački birač.

Srpsko-nemački forum 

Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno forumu Srbija – Severna Rajna-Vestfalija, goste će, kako se očekuje, pozdraviti predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore te pokrajine Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vučićem će biti bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost Bodo Hombah, kao i drugi gosti.

Vučić će tokom ovo posete, u čijoj organizaciji su posebno angažovani PKS i Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, imati priliku da poseti pokrajinu u kojoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i iz koje dolaze najveći nemački investitori u Srbiju.

Iz Severne Rajne-Vesfalije je kompanija "Henkel", koja u Srbiji ima svoje firme za proizvodnju u oblasti hemijske industrije, u oblasti trgovine je "Metro Cash&Carry", tu je i grupacija "Falke" u oblasti tekstilne industrije, u proizvodnji elektroopreme je firma "Eaton Electrical Gruop / Moeller Electric", "Xella" u oblasti proizvodnje građevinskog materijala.

Iz te pokrajine su, takođe, i prestižna firma "Dr Etker" u prehrambenoj industriji, "Quartzwerke" u proizvodnji kvarcnog peska, "Dojče post DHL", RWE – najveći nemački proizvođač električne energije...

Kada je reč o obimu privredne saradnje između Severne Rajne-Vestfalije i Srbije, lane je ukupni obim razmene bio blizu 620 miliona evra, pokazuje nemačka statistika, po kojoj saradnja između Srbije i te pokrajine beleži trend rasta.

Vučić će biti gost u pokrajini iz čijeg Ministarstva privrede u Diseldorfu se pozitivno ocenjuju dosadašnji privredni odnosi sa Srbijom i ukazaje da će naša zemlja i ubuduće biti veoma interesantna nemačkoj privredi za saradnju.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво