Vučić u Diseldorfu, politički i privredni razgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Diseldorfu sa predsednikom Vlade Severne Rajne-Vestfalije Arminom Lašetom, najavljeno je iz vlade ove najmnogoljudnije nemačke pokrajine sa više od 18 miliona stanovnika.

Aleksandar Vučić će, osim razgovora sa Arminom Lašetom, učestvovati i na srpsko-nemačkom forumu koji će se održati u Klubu privrednika u Diseldorfu.

Predsednik Srbije dolazi u posetu Severnoj Rajni-Vestfaliji u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja Kvinte (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i nekoliko dana pred Samit lidera Zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa Samita iz Soluna pre 15 godina, u vezi sa integracijom zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Vučićev glavni sagovornik biće Lašet, koji je istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelarka Angela Merkel.

Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se navodi u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelarke Merkel.

O njemu se govorilo i da je "džoker" Merkelove za teške slučajeve i njen "verni pratilac", a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.

Lašet u Severnoj Rajni-Vestfaliji vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.

Vučić će se sutra susresti sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila "tvrđava socijaldemokrata", a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.

To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz te pokrajine dolazi svaki peti savezni nemački birač.

Srpsko-nemački forum 

Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno forumu Srbija – Severna Rajna-Vestfalija, goste će, kako se očekuje, pozdraviti predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore te pokrajine Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vučićem će biti bivši specijalni koordinator Pakta za stabilnost Bodo Hombah, kao i drugi gosti.

Vučić će tokom ovo posete, u čijoj organizaciji su posebno angažovani PKS i Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, imati priliku da poseti pokrajinu u kojoj su mnogi Srbi našli "uhlebljenje" i iz koje dolaze najveći nemački investitori u Srbiju.

Iz Severne Rajne-Vesfalije je kompanija "Henkel", koja u Srbiji ima svoje firme za proizvodnju u oblasti hemijske industrije, u oblasti trgovine je "Metro Cash&Carry", tu je i grupacija "Falke" u oblasti tekstilne industrije, u proizvodnji elektroopreme je firma "Eaton Electrical Gruop / Moeller Electric", "Xella" u oblasti proizvodnje građevinskog materijala.

Iz te pokrajine su, takođe, i prestižna firma "Dr Etker" u prehrambenoj industriji, "Quartzwerke" u proizvodnji kvarcnog peska, "Dojče post DHL", RWE – najveći nemački proizvođač električne energije...

Kada je reč o obimu privredne saradnje između Severne Rajne-Vestfalije i Srbije, lane je ukupni obim razmene bio blizu 620 miliona evra, pokazuje nemačka statistika, po kojoj saradnja između Srbije i te pokrajine beleži trend rasta.

Vučić će biti gost u pokrajini iz čijeg Ministarstva privrede u Diseldorfu se pozitivno ocenjuju dosadašnji privredni odnosi sa Srbijom i ukazaje da će naša zemlja i ubuduće biti veoma interesantna nemačkoj privredi za saradnju.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 14:08)
Mita [neregistrovani]

Poseta Dizeldorfu

Poseta ovoj nemackoj pokrajini i prisustvo nasih privrednika mogu da otvore nova vrata za saradnju izmedju nasih i nemackih privrednika. To bi za Srbiju bilo od visestruke koristi.

(utorak, 15. maj 2018, 13:51)
Aleksandar makedonski [neregistrovani]

poseta

poseta predsednika ce privuci još više investicija

(utorak, 15. maj 2018, 12:17)
anonymous [neregistrovani]

ekonomija

Privredni rast Srbije je veoma dobar, jos investicija bi nam ubrzano pomogle da nastavimo pozitivan skor

(utorak, 15. maj 2018, 12:05)
anonymousmika [neregistrovani]

oko

Nadamo se da ce pregovori biti uspesni!

(utorak, 15. maj 2018, 11:45)
Lola [neregistrovani]

Вучић у Диселдорфу, политички и привредни разговори

Nadamo se da ce pregovori biti uspesni!

(utorak, 15. maj 2018, 11:36)
Sara [neregistrovani]

Samo napred

Privredni rast Srbije je veoma dobar, jos investicija bi nam ubrzano pomogle da nastavimo pozitivan skor i brzi napredak.

(utorak, 15. maj 2018, 11:17)
Srba [neregistrovani]

dabome

Nadamo se uspešnom sastanku

(utorak, 15. maj 2018, 10:49)
Goran [neregistrovani]

Dizeldorf

Na putu ka EU treba imati što bolje veze sa Nemcima, sadašnja politika Vučića nam to dobrano omogućava.

(utorak, 15. maj 2018, 10:31)
riki [neregistrovani]

riki

Nove investicije na vidiku

(utorak, 15. maj 2018, 10:20)
Afrodita [neregistrovani]

Poseta

Ova poseta bi trebalo da privuce jos veci broj Nemackih investitora u nasu zemlju sto je od izuzetnog znacaja za nas.