Gojkovićeva sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đenmingom, koji boravi u Srbiji u okviru održavanja Prvog sastanka Komisije za saradnju dva parlamenta.

Maja Gojković je naglasila da odnose Srbije i Kine karakteriše uzajamno poverenje i međusobna podrška u svim važnim pitanjima, kao i da je Srbija ponosna na izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koji su dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji.

Gojkovićeva je izrazila posebno zadovoljstvo što potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa posetu evropskim zemljama započinje posetom Srbiji, saopštila je skupštinska pres-služba.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Cao Đenming izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da poseti prijateljsku zemlju kao što je Srbija i istakao da između dve zemlje postoji dugo tradicionalno prijateljstvo, kao i da je poslednjih godina, uz lične napore dve strane, razvoj naših odnosa ušao u brzu traku, te da su sve vidljiviji rezultati tih susreta.

Istakao je da predsednik NR Kine Si Đinping, koji je 2016. godine bio u istorijskoj poseti Srbiji kada su naši odnosi i podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Srbijom i ima velika očekivanja.

Đenming je ukazao da predsednik NR Kine poklanja veliku pažnju saradnji u okviru formata "16 plus 1", kao i inicijative "Pojas i put", kao i da je više puta ukazao da se Kina zalaže za odnose mira i prijateljskog razvoja i međunarodne odnose novog tipa, koje karakteriše međusobno poštovanje i uzajamna dobit. 

Gojkovićeva je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i istakla da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Kine i podršku u međunarodnim forumima koja nije izostala onda kada nam je bila najpotrebnija, kao i da se ovim potvrdila politika Kine kao graditelja i čuvara međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava.

Predsednica parlamenta je naglasila da Srbija dosledno podržava politiku "jedne Kine", te da je nastavak i produbljivanje saradnje na svim poljima jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Đenming je zahvalio na tome što Srbija uvek stavlja razvoj odnosa sa Kinom kao prioritet svoje diplomatije i što se dosledno drži principa "jedne Kine", kao i što je uvek pružala i pruža doslednu podršku pitanjima od velike važnosti za Kinu.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa je naglasio da će kineska strana i dalje nedvosmisleno podržavati napore Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Gojkovićeva i Đenming su se saglasili da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje i da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja veoma dobra, što su potvrdile i uzajamne posete predsednika parlamenata dve zemlje u jednoj godini.

Gojkovićeva je istakla da održavanje prvog zasedanja Komisije, koje je formirana prilikom njene posete Pekingu u decembru 2017. godine, svedoči o značaju koji NR Kina pridaje saradnji sa Srbijom i izuzetno dobrim odnosima dve države, koji su dostigli stepen "čeličnog prijateljstva".

Predsednica parlamenta je ukazala da je uspostavljanjem Komisije, kao najvišeg oblika saradnje koji poznaje Skupštine Srbije u saradnji sa drugim parlamentima, stvoren odličan okvir za unapređenje svestrane saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojkovićeva je ovom prilikom čestitala na izboru Si Đinpinga za predsednika Kine i istakla njegovu ulogu za razvoj Kine, socijalizma sa kineskim karakteristikama i reformskog kursa, koji se ogledaju i kroz brojne inicijative koje je lično pokrenuo, naglašavajući da se Srbija iskreno raduje svim uspesima NR Kine.

broj komentara 0 pošalji komentar