Darko Laketić: Rezultati iz Italije osnova za rad naše komisije

Doktor Darko Laketić je predložen za predsednika komisije koja će se baviti dokazivanjem uzročno-posledičnih veza bombardovanja 1999. godine sa povećanim brojem malignih oboljenja. Od suštinskog značaja je zaključak italijanske komisije i naučna metodologija kojom su došli do rezultata, kaže Laketić.

Članovi komisije biće iz redova poslanika i svakih šest meseci će izveštavati Skupštinu o svom radu. Komisija je dužna da prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Poslanik SNS-a i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Darko Laketić predložen je za predsednika Komisije.

Kako se navodi u obrazloženju predloga koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti u vezi sa posledicama NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

On kaže da će za članove komisije predlagati pre svega poslanike lekare, ali i druge stručnjake koji mogu da doprinesu dokazivanju uzročno-posledične veze bombardovanja osiromašenim uranijumom sa porastom broja obolelih od malignih bolesti.

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

Pred komisiju će biti pozivani i stručnjaci koji su svedočili i pred italijanskim parlamentom, a izveštaj iz Italije biće i osnova za rad naše komisije jer su oni uspeli da dokažu postojanje određenih "instituta".

Italija je posle višegodišnjeg istraživanja dokazala da su italijanski vojnici umirali, obolevali i da obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom.

"Reč je o institutu kvalifikovane verovatnoće o nastanku bolesti i o jednom vrlo, vrlo predanom radu te komisije. Oni su ispitali, saslušali preko stotinu, dve stotine ljudi. Neki su oboleli, neki se nalaze u vrhu italijanske vojske, neki se nalaze u vrhu medicine itd. Od suštinskog značaja je taj zaključak i naučna metodologija putem koje su došli do tih rezultata, jer će nam upravo ta naučna metodologija i ti njihovi rezultati biti polazna osnova za naš dalji rad sa formiranjem naše komisije", rekao je Laketić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je danas za RTS da je ubeđena da će se suštinskim i posvećenim radom poslanika dokazati da bombardovanje naše države i naših građana osiromašenim uranijumom ima uticaj na porast malignih oboljenja. Mi imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana, istakla je Gojkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво