Funkcioner NATO-a: U bombardovanju 1999. je verovatno bilo grešaka

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a Paolo Ali smatra da nije neophodno da se Srbija u ovom trenutku pridruži NATO-u. Možda će do toga doći u budućnosti, ali to zavisi od građana Srbije, a ne od Alijanse, poručuje Ali. To što se dogodilo 1999. godine jasno je urezano u pamćenje građana Srbije, navodi funkcioner NATO-a.

Paolo Ali je izjavio da Alijansa u potpunosti razume zašto se javno mnjenje u Srbiji protivi ulasku u NATO, imajući u vidu bombardovanje 1999. godine u kojem je, kako je rekao, "verovatno bilo grešaka".

"To što se dogodilo 1999. godine jasno je urezano u pamćenje građana Srbije. Verovatno bi stvari bile drugačije da je prethodno obezbeđena rezolucija Saveta bezbednosti UN, ali ne smemo zaboraviti šta se dešavalo tokom Miloševićeve vladavine. Verovatno je bilo grešaka, ali mislim da je situacija ovde bila zaista dramatična", izjavio je Paolo Ali za Radio Slobodna Evropa.

Ali je rekao da ta alijansa poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO-a, jer razume da je takvo raspoloženje građana.

Rekao je da NATO veoma ceni to što Srbija sa Alijansom sarađuje u bezbednosnim pitanjima.

"Nije neophodno da se Srbija u ovom trenutku pridruži NATO-u. Možda će do toga doći u budućnosti, ali to zavisi od građana Srbije, a ne od NATO-a. NATO uvek prihvata zahteve za članstvo, kao što je to bio slučaj sa drugim državama u regionu", rekao je Ali za Radio Slobodna Evropa.

"Srbija izvor stabilnosti na Balkanu"

Ali je istakao da bi NATO u budućnosti želeo da vidi Srbiju kao članicu Alijanse jer je Srbija "veoma bitan igrač kada je reč o bezbednosti na Zapadnom Balkanu".

"Ali u Evropi postoje i druge zemlje koje nisu članice NATO-a zbog svoje vojne neutralnosti, kao što su Finska, Švedska, Austrija, Švajcarska. NATO sarađuje i sa tim zemljama. Ako Srbija ostane vojno neutralna, NATO sa tim nema problema", naveo je.

Obrazlažući zašto je, po njegovom mišljenju, Srbija značajnija za NATO od ostalih država na Balkanu, Ali kaže da je reč o veoma stabilnoj državi, u poređenju sa ostalim državama regiona.

"Ona je izvor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je važno ne samo za NATO već i za Evropu, za sve", naglasio je Ali, koji je nedavno boravio u poseti Beogradu.

O kosovskom pitanju Ali kaže da je najbolji način za rešavanje problema političkim putem.

"Kosovu su potrebni bezbednost i stabilnost. NATO i Kfor su deo te stabilnosti, oni štite pripadnike kosovske i srpske zajednice. Veoma je bitno da se pitanje Kosova reši političkim putem, ali za sada moramo garantovati bezbednost jer su NATO i Kfor na Kosovu iz tog razloga. Kfor će ostati na Kosovu sve dok to bude neophodno. Ne možemo reći koliko vremena će biti potrebno da se politička situacija i problemi razreše, koliko će biti potrebno da se ponovo uspostave stabilnost i bezbednost. To nije lako predvideti. Možda će biti potrebno nekoliko godina, možda duže, ne znam", naveo je Ali.

"NATO-u ne smeta saradnja Srbije i Rusije"

Ali kaže i da NATO-u ne smeta vojna saradnja Srbije sa Rusijom.

"NATO ceni činjenicu da većinu vojnih vežbi Srbija organizuje upravo sa NATO-om. Srbija ima slobodu da učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Cenimo to što Srbija održava ravnotežu u smislu što s jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, a s druge strane ima odličnu saradnju sa NATO-om", konstatovao je Ali.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija održava dobre odnose sa Rusijom, ali i sa Zapadom.

"Zahtev Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dokaz da je zemlja okrenuta i ka Evropi, ka Zapadu. Zapadni Balkan je od presudnog značaja za kompletiranje projekta EU. Evropa neće biti kompletna bez Balkana", zaključio je Ali.

Na pitanje RSE da li je, dugoročno gledano, za Srbiju neodrživo sedeti na dve stolice, Ali je rekao da njega interesuje realnost.

"Ja sam inženjer i mene interesuju brojke i realnost – 70 odsto robne razmene Srbije je sa EU, 20 odsto sa zemljama Zapadnog Balkana i oko deset odsto sa ostalima. Svega nekoliko procenata iznosi trgovinska razmena Srbije i Rusije, što znači da srpska stvarna veza sa Rusijom nije toliko bitna, već ona sa Zapadom, sa EU. Politička odluka je na Srbiji, ali mi na Srbiju gledamo kao na zapadnu zemlju",  dodao je on.

broj komentara 82 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 08:34)
anonymous [neregistrovani]

mala

Izgleda da na ovakve greske NATO gleda kao dobro jutro.

(utorak, 15. maj 2018, 08:17)
Lana [neregistrovani]

Velika greška

Niko od njih neće priznati da je bombardovanje nad Srbijom bila jako velika greška.

(utorak, 15. maj 2018, 08:02)
Maki [neregistrovani]

NATO

Srpski narod nikada neće zaboraviti šta je NATO učinio našoj zemlji i neće podržati pristupanje Srbije tom paktu definitivno.

(utorak, 15. maj 2018, 07:46)
ceca [neregistrovani]

webdesk@rts.rs

ne da je bombardovanje urezano u naše sećanje,nego ga nikada,nikada nećemo zaboraviti

(utorak, 15. maj 2018, 07:33)
anonymous [neregistrovani]

Opet će napraviti grešku

Ako mi sa našom vojskom i policijom uđemo na sever i ostala područja da zaštitimo srbski narod. Prete da bi to bio diretni napad na Nato. Vidite kako su uporni da se Kosovo i BiH ne mogu da dele, a Srbiju podeliše i još bi je delili. Čak i na tu našu najgoru i najjadniju odluku da pristanemo na podelu Kosova, prete silom i sankcijama, našim uništenjem. Ovo što sada rade je još veća pogreška od one kada smo bili direktno i bedno napadnuti od strane 'milosrdnog anđela'. Sam taj naziv je strašna uvreda za srbski narod. Bili su 'milosrdni', kad su nas razarali bombama, zabranjenim kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom i kada su pretili kao sada da će nas pretvoriti u prah i pepeo.

(utorak, 15. maj 2018, 06:43)
Maja [neregistrovani]

NATO

Nije verovatno, nego je sigurno bila greška i NATO-u je dugo vremena trebalo to da shvati!!!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 23:27)
pera [neregistrovani]

nato

Normalno je da gradjani Srbije nece u Nato jer to nas podseca na bombardovanje koje smo tesko preziveli I bojali se za svoje najmilije.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 23:00)
Violeta [neregistrovani]

Greska

Bombardovanje je bilo greska, ali to funkcioner NATO-a nece izjaviti.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 22:36)
zoran [neregistrovani]

Jeste

Agresija je bila greška a ne možda je bila!!!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 22:24)
anonymous [neregistrovani]

Шта

има везе шта овај прича.
Он је ту само за плату и нема своје мишљење за било шта.