Drecun: Izveštaji o KiM sve objektivniji, zato smetaju

Poslednjih par godina izveštaji Ujedinjenih nacija o Kosovu se iz domena političkog sele u domen realnog, što je dobro, izjavio je za RTS predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Sve su realniji i sve objektivniji i to je dobro, jer ukazuju na probleme koji postoje na KiM, zahtevaju njihovo rešavanje i opet na neki način u prvi plan vraćaju UN kada je pitanje rešavanja kosovskog problema", rekao je Milovan Drecun, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.  

U Njujorku se danas održava redovna tromesečna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti podnet izveštaj generalnog sekretara svetske organizaciije Antonija Gutereša o Kosovu.

Drecun je istakao da, kada je Srbija u pitanju, ne radi se o nedostatku političke volje da se razgovara sa Prištinom i realizuje ono što je dogovoreno.

S druge strane, međutim, evidentan je nedostatak političke volje i to je jedna smišljena kampanja i strategija koju podržavaju vodeće članice UN koje su priznale Kosovo kao nekakvu državu, "i to jeste ključni problem i on je identifikovan u ovom izveštaju", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, zato su i pokušaji onih stalnih članica Saveta bezbednosti UN koje podržavaju samoproglašenu državu Kosovo da se sakrije istina, da međunarodna zajenica ne sazna kakva je situacija na KiM jer ona ne ide u prilog štićenika onih koji su priznali Kosovo kao državu. 

"To su pokušaji i SAD, Velike Britanije, Francuske da se nekako ta rasprava u Savetu bezbednosti UN ograniči, zatvori za javnost, onda pristisci na države koje razmišljanjuu da povuku priznanje nezavisnosti, sve je to usklađena politika sa namerom da se na potpuno drugi način identifikuju razlozi problema koji postoje na Kosmetu i da se lažno predstavi nekakav napredak na Kosmetu", rekao je Drecun.

"Dok se razgovara u UN to je dobro" 

"Dakle, dok se razgovara u UN sve je to dobro. Imajući u vidu šta se dogodilo sa rekonfiguracijom Unmika, što je jedna od ključnih grešaka koju je napravilo tadašnje rukovodstvo Srbije, kada su UN praktično marginalizovane i na neki način izbačene iz igre oko KiM i sa samog Kosmeta, i redukcija osoblja Unmika, onda su ovi izveštaji sada jedini način da međunarodna zajednica bude valjano obaveštena o tome šta se dešava na Kosmetu i šta se dešava u dijalogu", istakao je Drecun.

Drecun je dodao da, dok s jedne strane imamo poteze dela međunarodne zajednice na koje je veoma teško odgovoriti, jer snagom svoje moći stoje iza secesije Kosmeta, s druge strane i sama Srbija je počinila greške, naročito 2010. godine kada je tadašnja vlast mogla na drugačiji način da sa Zapadom da rešava problem Kosmeta. 

"Propuštena je prilika, sve je prebačeno na račun demokratije i ljudskih prava, a bilo je potpuno jasno da je to pokušaj nasilnog otimanja naše teritorije. Kad pogresno postavite pristup i razloge zašto se sve desilo '98. i '99. godine i posle proglašenje nezavisnosti, onda ne možete da rešite problem, a jeste ovo najveći problem što je zapravo obraćanje Međunarodnom sudu pravde kada je, najblaže rečeno, nespretno definisano pitanje za koje se unapred znalo da će biti na našu štetu pored toga što je bilo jasno da će taj sud presuditi po političkoj volji najmoćnijih zapadnih zemalja koje su zapravo snagom svog oružja i moći stale iza jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta", rekao je Drecun.

Drecun je dodao da se sada suočavamo sa tim greškama i tražimo način kako da ih ispravimo to jest, da sad umanjimo štetu koja je nastala.

broj komentara 31 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 08:08)
anonymous [neregistrovani]

mala

Sve treba sagledati, svaki problem resiti..

(utorak, 15. maj 2018, 08:03)
Marta [neregistrovani]

Objektivnost je važna

Važno je da se situacija sagleda objektivno.

(utorak, 15. maj 2018, 07:32)
Aca [neregistrovani]

xxx

Definitivno da UN hoće da pobegnu od odgovornosti. Zato što svima situacija na kosovu postaje sve teža i svako sa sebe skida odgovornost a sami su tražili da se trpaju tamo gde im nije mesto. Srbija vodi jasnu politiku i želi svaki vid dogovora.

(utorak, 15. maj 2018, 06:56)
Maja [neregistrovani]

KiM

Istina o Kosovu i Metohiji mora da se sazna, mora da se sazna da nam je Kosovo bespravno oteto!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 21:58)
anonymous [neregistrovani]

daxa

Samo objektivno to nam treba.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 21:33)
anonymous [neregistrovani]

Podrska

Toliko o medjunarodnom pravu i ostalim "civilizovanim" principima. Nasim politicarima ne bih bio u kozi, pritisak koji trpe je zaista ogroman.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

ilija

Kosovo je nasa bolna tacka.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 20:09)
Kristijan [neregistrovani]

Istina

Bitno je da se u svetu govori istina o Kosovu. Naravno da nisu svi spremni da je čuju, ali na nama je, kao narodu, da koristimo svaku priliku da na laži odgovaramo činjenicama.

(ponedeljak, 14. maj 2018, 17:18)
Lola [neregistrovani]

Дрецун: Извештаји о КиМ све објективнији, зато сметају

Istina mora da se zna!

(ponedeljak, 14. maj 2018, 16:21)
anonymousdf [neregistrovani]

kim

Moramo stalno pricati o svemu sto se desava na KIM da se ne stvara lazna slika u svetu