Gojković: Dokazaćemo posledice bombardovanja, imamo obavezu prema građanima

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je za RTS da je ubeđena da će se suštinskim i posvećenim radom poslanika dokazati da bombardovanje naše države i naših građana osiromašenim uranijumom ima uticaj na porast malignih oboljenja. Mi imamo obavezu prema građanima da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana, istakla je Gojkovićeva.

Istinu o bombardovanju pokušaće da utvrdi Komisija o čijem sastavu će danas raspravljati poslanici.

Predsednik Aleksandar Vučić je juče ocenio da je municija sa osiromašenim uranijumom jedan od razloga porasta maligniteta, posebno kod dece i da će se to teško dokazati. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da je ubeđena da će poslanici uspeti u tome.

"Mi sada raspravom u Skupštini govorimo o potrebi formiranja Komisije na parlamentarnom nivou, koja ima zahtevan zadatak da istraži posledice bombardovanja iz 1999. godine na zdravlje i životnu sredinu s posebnim osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom", rekla je Gojkovićeva.

Kako je istakla, od velike pomoći će biti izveštaj italijanskog parlamenta, "države koja je jedna od članica NATO pakta koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja, ispitivanja relevantnih činilaca, dokazala da su italijanski vojnici umirali i obolevali i obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom", između ostalog i na Kosovu i Metohiji, o čemu svedoči veliki broj podataka.

To je obiman izveštaj, kaže Gojkovićeva i dodaje da ono što je frapantno je da je po njihovim podacima, oko 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih oboljenja, a oko 300 vojnika je izgubilo život zato što su boravili na područjima a nisu imali nikakvu zaštitu za razliku od pojedinih drugih stranih vojnih trupa.

Komisija treba da predloži prve mere za dve godine.

Italijanski parlament je radio u nekoliko saziva i to je zahtevan posao, istakla je Gojkovićeva.

Pitanje je zašto to niko ranije nije pokrenuo, ali doktor Darko Laketić je posvećen tom poslu i ima neke polazne osnove, rekla je Gojkovićeva.

"Izveštaj smo uspeli zajedno da dobijemo, razgovor je obavljen sa italijanskim senatorom Skanuom, koji je vodio ovaj težak posao i nije mu bilo lako jer je bilo i otpora u svemu tome, tako da bi prvi preliminarni izveštaj trebalo da se prikaže Skupštini, da se diskutuje o tome, ali da javnost Srbije bude upoznata do kakvih podataka smo došli", kaže predsednica parlamenta.

Ubeđena je da će se suštinskim i posvećenim radom poslanika dokazati da bombardovanje naše države i naših građana osiromašenim uranijumom ima uticaj na porast malignih oboljenja.

Novac će biti obezbeđen iz budžeta. Podseća da u svetu, što se tiče takvih komisija, ljudi dolaze da svedoče. Italijanski senator je rekao, u razgovoru sa Darkom Laketićem, da će doći da svedoči.

"Imamo obavezu da građanima Srbije saopštimo istinu" 

"Mi imamo obavezu prema građanima Srbije da im nakon iscrpnog rada saopštimo istinu jer je to zločin bez presedana, koristiti osiromašeni uranijum i ubijati ljude, ne samo fizički nego kažnjavati i generacije koje dolaze i od toga ne treba bežati", istakla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, istraživanje je okrenuto ka istini koju dugujemo građanima Srbije.

"Poslednjih nekoliko meseci sa Darkom Laketićem suštinski sam se zainteresovala za ovu temu, o kojoj govore mnogobrojni naši doktori i stručnjaci već godinama i upozoravaju da sigurno postiji uzročno-posledična veza između bombardovanja i obolevanja, videla sam izveštaje koji postoje u okviru UN, u okviru Agencije koja se bavi zaštitom životne sredine, koji su iz političkih razloga sakriveni ili, kako piše u italijanskom izveštaju, sakaćeni da građani njihovih država ne bi saznali pravu istinu", kaže Gojkovićeva.

Poslanici opozicije su najavili podršku Komisiji.

"Očekujem da krajem nedelje, kada se završi rasprava, odmah izglasamo odluku o formiranju Komisije, da bi doktor Darko Laketić mogao sa svojim predlogom o sastavu poslaničke Komisije da izađe do kraja ove sednice. Takav je plan i nadam se da ćemo ga zajedničkim naporima ispuniti", zaključila je Maja Gojković.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво