Merkelova sa Tačijem: Sprovesti sporazume postignute u dijalogu

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Berlinu i poručila da sporazumi koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju da se sprovedu, javlja "Radio Slobodna Evropa".

Kako se navodi, Angela Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da su odnosi Beograda i Prištine "glavno pitanje na evropskom putu dve zemlje".

Merkelova je istakla da to "nije laka tema", ali je ocenila da je bilo pomaka u rešavanju tog pitanja.

Najavila je i da će o odnosima Beograda i Prištine biti reči i na Samitu u Sofiji.

Govoreći o bilateralnim odnosima Prištine i Berlina, Merkelova je ocenila da su oni dobri.

Nemačka kancelarka smatra da je "Kosovo dosta toga postiglo od kada je proglasilo nezavisnost i da je napredovalo na putu ka EU", ali je naglasila da još postoje problemi i izazovi koji nisu rešeni.

Kao izazove pomenula je vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i veliku nezaposlenost.

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da je Priština spremna da otvori "konačno poglavlje" sa Beogradom kako bi se postigao "zakonski obavezan sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

"Znam da konačna faza dijaloga neće biti laka ni za Kosovo, ali ni za Srbiju. Ali nema drugog puta za napredak, ni za Kosovo, ni Srbiju, osim dijaloga i sporazuma", rekao je Tači.

Zajedno treba da pronađemo način da postignemo jedan konačan sporazum, koji će okončati tragičnu istoriju i otvoriti put mira i pomirenja između naših naroda, poručio je Tači i dodao da ceo proces treba da se završi recipročnim priznanjem.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво