Vučić: Učvrstili smo prijateljstvo i saradnju s Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Moskvi da je za naš narod važno da je Srbija učvrstila svoje prijateljstvo i saradnju sa Rusijom i da je sa predsednikom Ruske Federacije razgovarano i dogovarano oko ključnih pitanja za Srbiju. Vučić kaže da mu se Putin, tokom predstavljanja ruskog naoružanja, posebno obratio kada su u pitanju dva sistema – "pancir S" i "smerč".

Aleksandar Vučić je, posle učešća na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom, kojoj je prisustvovao na poziv predsednika Putina u Moskvi, rekao da je Srbija imala čast da danas na najvišem nivou i od strane domaćina na najlepši način bude predstavljena na ovaj veliki dan.

Naveo je da je sa predsednikom Putinom imao prilike da razgovara na brojne teme od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dve zemlje, i da počasti koje Srbija doživaljava, početkom nedelje u Istanbulu i Ankari, te sada i u Moskvi, mogu da čine naše građane ponosnim.

U izjavi novinarima podsetio je da je srpski narod dao nemerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20. veka.

"Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka, već pre svega naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadžbini. Mislim da i danas, i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali celu Evropu, možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakvo je fašizam, ali i odnosu prema sopstvenoj otadžbini", istakao je Vučić.

Naveo je da je iskoristio priliku da razgovara i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i da bilateralno dve zemlje učvrste dalje svoje odnose.

Preneo je da su domaćini na prijemu doveli za njegov sto dvojicu veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završili na granicama Srbije i Jugoslavije.

"Veoma su bili srećni. Pitali su, kada su ušli u salu, gde je predsednik Srbije. Onda je Putin rekao – 'da li je moguće da ste počeli u Staljingradu i onda završili tu negde na granicama Srbije i Jugoslavije'", preneo je Vučić.

Istakao je da je bio srećan što je "našu malu zemlju" mogao da predstavlja i da budemo na ovako veličanstven način uvaženi u Moskvi i Rusiji.

"Slušati srpsku himnu pored Putina i Netanjahua – neopisiv osećaj" 

"Nekada čovek ne može da pronađe dovoljno dobrih reči kada čujete svoju himnu na polaganju venaca, da stojite pored predsednika Putina i premijera Netanjahua, to je osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše", objasnio je Vučić.

Upitan šta mu je govorio predsednik Putin tokom vojne parade kada mu se u više navrata naginjao, Vučić je rekao da ruski predsednik odlično poznaje oružje, oruđe i opremu ruske vojske.

"On lično poznaje kompletan arsenal naoružanja najmodernijeg ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T-34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim 'leopardima'. Ali se meni u više navrata naginjao da kaže – 'ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost'."

Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema – jedan je "pancir S", a drugi "smerč", rekao je Vučić.

Dodao je da kada je reč o sistemu "uragan smerč" nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da priuštimo u ovom trenutku.

Putin mu je, kako je kazao, rekao da su ti sistemi pokazali izuzetnu snagu, efikasnost u pravoj borbi, ne vežbovnim aktivnostima već u dejstvima u Siriji.

Kako je preneo, ruski predsednik se na prijemu posebno interesovao koje su pesme iz Rusije popularne u Srbiji, te kako reči neke pesme zna, a neke druge, za koje oni smatraju da je popularnija – ne zna.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи