Čanak: Bez predstavnika kosovskog parlamenta na konferenciji u Beogradu

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak potvrdio je da je pozvao predstavnike kosovskog parlamenta na Međunarodnu konferenciju u Narodnoj skupštini u Beogradu, ali da je poziv povučen, jer se tome, kako ističe, protivila predsednica parlamenta Maja Gojković.

Nenad Čanak je za Tanjug rekao da je njegova ideja bila da se organizuje konferencija na kojoj će učestvovati sve zemlje i predstavnici različitih parlamenata, gde bi Srbija jasno pokazala privrženost evropskim integracijama.

U međuvremenu, kaže, "došlo je do nesporazuma" jer se vladajuća većina protivila tome, a i predsednica parlamenta Maja Gojković, tako da je, dodaje, naložila da se poziv povuče.

"Prilikom izbora zvanica, vodili smo se time ko je redovan gost takvih konferencija. To su predstavnici razvnih delova Evrope. Mislili smo da treba krenuti od parlamenta, a tu su između ostalog i kosovski parlamentarci, koji se na tim skupovima pojavljuju. Mislili smo da treba krenuti od parlamenta Evrope, gde su između ostalih kosovski palamentarci koji se pojavljuju kao Kosovo sa zvezdicom na tim skupovima", objašnjava Čanak za Tanjug.

U tom svetlu, dodaje, bez pretenzija da na bilo koji način upliću status pitanja KiM ili tako nešto, namera Odbora za evropske integracije bila je da se pozovu ljudi koji redovno učestvuju na takvim skupovima.

"I to, smatrajajući da treba što više širiti broj onih sa kojima će se razgovarati i koji će iznositi viđenja i razmišljanja na temu evropskih integracija", istakao je Čanak.

Rasprava o Čankovom pozivu kosovskim parlamentarcima pokrenuta je u Narodnoj skupštini kada je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj postavio pitanje predsednici skupštine Maji Gojković da li je upoznata sa tim.

Gojkovićeva je odgovorila Šešelju da nema saznanja o tome i dodala da će proveriti.

"Svakako poslanici tzv. država koje Srbija nije priznala, ne mogu doći, pošto nemaju zvaničan poziv od čelnika ni Skupštine, ni predsednika, ni Vlade. Ja garantujem, ako bude drugačije, spremna sam da odem ja", rekla je predsednica skupštine na delu sednice posvećenom poslaničkim pitanjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије