Vučić u Moskvi: Najviše pažnje regionalnim pitanjima, ali pre svega Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, po dolasku u posetu Moskvi, da je poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije i najavio da će predsednika Rusije zamoliti da najviše pažnje posvete regionalnim pitanjima, ali pre svega Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić je najavio da će sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za našu zemlju, o ubrzanju naše ekonomske saradnje, energetici, pre svega o "Turskom toku" i gasnom snabdevanju Srbije, o vojnotehničkoj saradnji.

"Najviše vremena ćemo svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu i Metohiji, nema nikakve sumnje. To je tema koju ću ja pokrenuti i pokušati da iznesem sve ono što su stavovi Srbije, očekujući da dobijemo i stav Ruske Federacije i stav predsednika Putina po tom pitanju", rekao je Vučić.

Na pitanje šta očekuje od predsednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da je on, kao i naša zemlja, mali da bismo mogli da očekujemo nešto do Rusije, već da nešto zamolimo.

"Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu", dodao je predsednik.

"Imaćemo duge razgovore, uveren sam prijateljske, otvorene i iskrene. Prvo ćemo imati sastanak u četiri oka, pa ćemo večerati zajedno. Sutra ujutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobede nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u maršu "Besmrtni puk", objasnio je Vučić novinarima.

To je, prema njegovim rečima, pokazatelj iskrenog i otvorenog prijateljstva koje postoji između Srbije i Rusije.

"Ovo je značajan signal za našu zemlju i velika čast za predstavnike Srbije, što su baš na današnji dan pozvani u Moskvu i što uživamo ovako gostoprimstvo predsednika Putina", kazao je Vučić.

Upitan da li je bilo planirano da prvi strani državnik koji dolazi u zvanični posetu Moskvi od kada je predsednik Putin dobio novi mandat bude baš šef srpske države, Vučić je kazao da je poziv dobio pre nekoliko dana.

"Po planu posete vidite da je planirano i da je predsednik Putin to želeo. Nisam ja niti možete sami sebe da pozovete ovde. Stvarno mislim da je to velika čast za našu zemlju", podvukao je on. 

"Uputiću poziv Putinu da poseti Srbiju" 

Vučić je najavio da će predsedniku Putinu uputiti poziv da poseti našu zemlju.

"Mi ćemo krajem godine organizovati i veliki skup, obeležavanje, proslavu pobede u Prvom svetskom ratu, značajnih pobeda u Drugom svetskom ratu, ali i prisajedinjenje Vojvodine Srbiji. Mislim da su to sve važni događaji i nadamo se i dolasku predsednika Putina u Srbiju pre kraja ove godine. Ja ću mu večeras i zvanično uputiti poziv", rekao je Vučić.

Kazao je da sa Putinom ima mnogo toga da razgovara, ukazujući da se mnogo toga menja u svetu.

"Predsednik Putin i turski predsednik (Redžep Tajip) Erdogan razgovaraju na svakih 15 dana. Stvari se menjaju na dnevnom nivou u savremenom svetu. Ja sam srećan što su naši odnosi takvi da, kada je bilo potrebno, uprkos užasno teškoj situaciji kada je u tržnom centru mnogo dece poginulo, Putin se javio kada smo imali krizu na severu Kosova. Mislim da sam se sastao više puta sa predsednikom Putinom nego svi predsednici u prethodnih 30 godina zajedno sa svim ruskim predsednicima. To govori o unapređenju naše saradnje, većoj bliskosti, o većem poverenju", naglasio je predsednik.

"Srbija ne obećava previše" 

Vučić je podvukao da Srbija ne obećava previše, da se nalazi na evropskom putu, ali da, kada kaže da neće da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, onda ih i neće uvesti, kao i kada kaže da neće u NATO i da je vojno neutralna, znaju da to tô znači.

"Ta pozicija jedne suštinski nezavisne zemlje, ponosnog i nepokorenog naroda koji želi svoju budućnost i svoju slobodu, nailazi na poštovanje koje ste mogli da vidite juče u Ankari, prekjuče u Istanbulu i danas u Moskvi. Ponosan sam zbog građana Srbije što smo takvu poziciju naše zemlje uspeli da izgradimo", objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu u rešavanje brojnih stvari koje će dodatno doprineti boljem životu naših građana.

S tim u vezi je ukazao da, kada god se priča o vojnotehničkim sporazumima, sve što nabavimo od oružja i oruđa to su dodatne garancije za našu zemlju, jer služi samo odvraćanju svakog agresora od potencijalnog napada na našu zemlju.

"Radujem se našem susretu i verujem da ćemo imati dobrih rezultata, a svakako, tokom večere moliću predsednika Putina da najviše pažnje posvetimo regionalnim pitanjima, balkanskim, odnosno pre svega Kosovu i Metohiji", zaključio je Vučić.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 21:56)
anonymous [neregistrovani]

rusija

nadajmo se da cemo da odrzimo dobre odnose

(utorak, 08. maj 2018, 19:56)
kornjacarade [neregistrovani]

poseta

jedan od veoma važnih susreta našeg predsednika .i verujem da će predsednik se obratiti putinu za rešavanje pitanja kim

(utorak, 08. maj 2018, 19:34)
Jakov [neregistrovani]

Вучић у Москви: Највише пажње регионалним питањима, али пре свега Косову и Метохији

Mnogo krucijalnih tema na stolu, nadajmo se najboljem .

(utorak, 08. maj 2018, 18:22)
milan lala [neregistrovani]

Cast

Pritisci na Srbiju su veliki ali predsednik Vucic moze od predsednika Putina zatrazi pomoc u svim oblicima . Potpuno sam ubedjen da ce tu pomoc i dobiti ako je bude trazio. Velika je cast Srbiji ucinjena od strane predsednika Putina sto je predsednika Vucica pozvao da zajedno ucestvuju u "marsu besmrtnog puka" .

(utorak, 08. maj 2018, 17:53)
milica [neregistrovani]

milica

Mi sa Rusijom imao najbolju saradnju i treba da sve što oni predlože u vezi Kosova razmotrimo

(utorak, 08. maj 2018, 16:33)
anonymous [neregistrovani]

kiki

Rusija i Srbija imaju iskreno i otvoreno prijateljstvo i sigurni smo da ce se nas predsednik vratiti sa pozitivnim rezultatima nakon boravka u Rusiji u poseti.

(utorak, 08. maj 2018, 16:30)
Vranic [neregistrovani]

Da sam ja Putin pitao bih Vucica!!!!

Ako potpises nezavisnost Kim dali bi to gradjani republike Srbije podrzali na referendum!!!!!

(utorak, 08. maj 2018, 16:08)
anonymous [neregistrovani]

priprema

Zapad preti ne krijući. Planiraju žestoke pritiske na Srbiju i Vučića. Otvoreno i iskreno porazgovarati sa Putinom o celokupnoj teškoj situaciji, i zatražiti njegovo mišljenje o gorućim problemima.

(utorak, 08. maj 2018, 16:04)
anonymous [neregistrovani]

Joca

Turski tok, Kosovo, nabavka naoružanje su glavne teme razgovora.

(utorak, 08. maj 2018, 15:55)
SLoba [neregistrovani]

Važne stvari za Srbiju

Ovih dana se rešavaju važne stvari. Dobro je iskoristiti posetu i direktan poziv Putina kako bi se rešila naša goruća pitanja.