Poslanici o ostavci Vujovića, rekonstrukciji Vlade...

Sednica Skupštine Srbije počela je postavljanjem poslaničkih pitanja, a glavne teme koje su poslanici pokrenuli bile su rekonstrukcija Vlade i ostavka ministra finansija Dušana Vujovića.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj postavio je pitanje premijerki Srbije Ani Brnabić da li će se zadovoljiti samo smenom ministra u ostavci Dušana Vujovića i dodao da bi to značilo zataškavanje njegovih navodnih afera kao što su, po Šešelju, "obezvređivanje Komercijalne banke da bi što jeftinije bila prodata, te saradnja sa "nacističkim režimom u Ukrajini" u obnovi ukrajinskih železnica.

"Plan je sadašnje ukrajinske Vlade da sve železnice širokog koloseka pretvori u železnice tzv. evropskog normalnog koloseka. To je toliko krupan posao da će ojaditi Ukrajinu za sva vremena i EBRD može tu da propadne, a neki ljudi iz te banke će uzeti ogroman novac u čijoj podeli će učestvovati Dušan Vujović", rekao je Šešelj.

Drugo pitanje postavio je predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković – da li je obaveštena da je predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak pozvao predsednicu Odbora za spoljne poslove kosovskog parlamenta Vioče Osmani Sadriju da bude gost u Narodnoj skupštini 11. i 12. maja.

Gojkovićeva je odgovorila Šešelju da nema saznanja o tome i dodala da će proveriti.

"Svakako poslanici tzv. država koje Srbija nije priznala ne mogu doći, pošto nemaju zvaničan poziv od čelnika ni Skupštine, ni predsednika, ni Vlade. Ja garantujem, ako bude drugačije, spremna sam da odem ja", rekla je Gojkovićeva.

Poslanik Đorđe Vukadinović postavio je pitanje premijerki Srbije Ani Brnabić i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću šta Vlada namerava da preduzme povodom toga što su, kaže, čelnici Srpske liste prisustvovali proslavi 18 godina Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Prištini, u četvrtak 3. maja.

Naveo je da se ne slaže sa vladajućom većinom o tome šta je adekvatno rešenje za kosovski problem i dodao da, kako god ko mislio, "apsolutno je nedopustivo i skandalozno" da predstavnici Srpske liste prisustvuju privatnoj proslavi, koja je, kako navodi, organizovana povodom rezultata parlamentarnih izbora na Kosovu za prištinski parlament.

Aleksić: Da li će doći do rekonstrukcije? 

Poslanik Miroslav Aleksić upitao je premijerku Srbije Anu Brnabić koji su razlozi za rekonstrukciju Vlade i da li će do nje ikada doći.

"Premijerka je još u martu najavila rekonstrukciju sa obrazloženjem da postoji prevelika lična sujeta pojedinih ministara u Vladi koji imaju suviše samopromocije, kako je rekla i guraju svoju ličnu agendu", rekao je Aleksić.

Komentarišući ostavku Dušana Vujovića na mesto finansija, Aleksić je rekao da se postavlja pitanje da li je Vujović podneo ostavku iz ličnih razloga ili "zato što nije želeo više da sluša naloge onih koji su protiv interesa države i koji su u interesu družine koja danas rukovodi Srbijom".

"Ta rekonstrukcija će se verovatno razvlačiti tokom cele godine i time ćete zamajavati građane Srbije, skretati pažnju sa suštinskih pitanja i sa onoga što želite da potpišete, a zove se sporazum sa Prištinom o neblokiranju članstva u međunarodnim institucijama", rekao je Aleksić.

Dodao je da je tužno što će profesionalca kao što je Vujović zameniti Siniša Mali koji je, kaže, poznat po raznim aferama i korupcionaškim poslovima.

Poslanik Dveri Ivan Kostić upitao je nadležne u državi kada će država otkriti grobno mesto generala Draže Mihailovića, te kada će pokrenuti postupak za utvrđivanje identiteta ličnosti koja je "sahranjena ili možda nije sahranjena" u Kući cveća, te zašto Srbija i dalje slavi Josipa Broza Tita, kojeg je nazvao jednim od najvećih uništitelja srpske nacije.

Optužio je ministra odbrane Aleksandra Vulina da je na sednici Skupštine, koja je održana 3. maja izneo niz kleveta i uvreda usmerenih prema predsedniku poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću, kada je rekao da "svaki fašista u Evropi smatra da su komunisti zlo", te upitao odakle u srpskoj Skupštini ideja da se vade kosti, ponovo nešto premerava".

Kostić je rekao da je na taj način Vulin označio "ideologiju u stavu i aktivnosti Dveri kao fašističke".

Pitanje za ministra policije 

Poslanica Marinika Tepić postavila je pitanje, kako kaže, u ime zabrinutih građana Pančeva ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću zašto se nije oglasio povodom pokušaja ubistva Vladimira Jovanovića Maradone 30. aprila, ispred vrtića "Kefalica" u Pančevu.

"Interesuje me da li se ne oglašava zato što je Vladimir Jovanović član SNS-a, zato što je po partijskoj liniji zaposlen u JKP "Zelenilo" u Pančevu, čiji je osnivač samouprava, odnosno Grad Pančevo", rekla je Tepić.

Dodala je da osim ministra Stefanovića pita i ministra zdravlja Zlatibora Lončara šta su preduzeli "povodom informacija da su nasilno i neovlašćeno stranački funkcioneri SNS Branko Malović i Dejan Simeunović prisustvovali u lekarskim prostorijama u Sali za intervenciju dok se ukazivala pomoć Vladimiru Jovanoviću Maradoni".

Poslanik Radoslav Milojičić postavio je pitanje premijerki Ani Brnabić ko će biti novi ministar finansija.

On je uveren, kaže, da Vujović nije podneo ostavku iz nekakvih ličnih razloga, već zato što nije hteo da učestvuje u navodnoj "farsi lažnih brojeva SNS-a".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво