Dragan Đukanović: Resetovanje odnosa Beograda i Ankare

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za RTS da Turska percipira Srbiju kao vodeću zemlju Zapadnog Balkana i da su zato i Ankari u interesu što bolji odnosi.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u odnosima Srbije i Turske postojao zastoj od 2013. do prošle godine i da je značajno da je došlo do njihovog resetovanja.

Nakon dvodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića Turskoj, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Đukanović kaže da odnosi ranije nisu bili na ovakvom nivou iako je postojala trilaterala Srbije, BiH i Turske kojom nije mnogo postignuto.

Sada se, kako dodaje, razvija nova etapa gde Turska može da utiče na bošnjačku stranu u BiH da bi došlo do ubrzanja nekih procesa, pre svega rešavanja pitanja granice.

Ankara percipira Srbiju kao vodeću zemlju Zapadnog Balkana, i zato su i Turskoj u interesu što bolji odnosi, smatra Đukanović.

Turska je veoma bitna na Balkanu i značajno je imati što bolje odnose sa njom, kaže on, ali ukazuje da ima problema percepcije tih odnosa na Zapadu.

Đukanović napominje da se Turska u poslednje vreme udaljava od EU, a približava Rusiji, iako su partnerstva Ankare sa Moskvom veoma nestabilna.

Komentarišući ideju koja se pojavila u javnosti, da bi uz podršku Rusije i Turske mogli oko Kosmeta da se dogovore Srbi i Albanci, Đukanović kaže da je sada u toku odlučujuća faza normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Svaki konstruktivan predlog, od koga kod da stiže, treba podržati. Mislim da Rusija i Turska mogu, zahvaljujući uticajima na različite aktere, da relaksiraju atmosferu uoči okončanja procesa koji se vodi pod pokroviteljstvom EU", smatra Đukanović.

"Rusija za Srbiju značajan partner u svakom pogledu"

Govoreći o današnjoj poseti predsednika Vučića Rusiji i činjenici da će predsednik Srbije biti prvi zvaničnik koga će u svom 4. mandatu dočekati Vladimir Putin, Đukanović kaže da je to važno i da je Rusija za Srbiju značajan partner u svakom pogledu.

Očekuje da će se u razgovorima u Moskvi posebna pažnja posvetiti ekonomiji, jer još nisu iskorišćeni svi potencijali privredne saradnje.

Na Paradi u Moskvi će sutra gostovati samo predsednik Srbije i premijer Izraela, što Đukanović komentariše podsećanjem da je Srbija u okviru jugoslovenskog antifašističkog pokreta bila na strani pobednika, kao i da postoji simbolika imajući u vidu razmere stradanja Srba i Jevreja u tom ratu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара