Vučić danas u Turskoj, nova prilika za unapređenje saradnje

Susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom u Ankari, biće nova prilika da se unaprede inače dobri odnosi dve zemlje i potvrde sporazumi potpisani prilikom Erdoganove posete Beogradu oktobra prošle godine. Ekonomska saradnja dve zemlje napreduje, smatraju stručnjaci, ali ima prostora za dodatno unapređenje.

Kao i tokom prethodnih susreta, i od ovog se očekuje da glavna tema razgovora srpskog i turskog predsednika bude unapređenje ekonomske saradnje. U Srbiji je registrovano oko 400 privrednih subjekata čiji su vlasnici iz Turske, njih 50-ak aktivno posluje. 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će sigurno biti reči o velkim infrastrukturnim projektima s jedne strane o onima o kojima je bilo reči prilikom posete Erdogana Srbiji.

Ti projekti se odnose na donacije Turske agencije za saradnju i kooperaciju ali i o velikom projektu izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, kaže Ljajić.

Turska je 2017. plasirala robu u vrednosti oko 700 miliona evra, mi smo izvezli oko 250 miliona. Taj disbalans srpska strana nastoji da smanji. Šansu vidi u potpisanim trgovinskim sporazumima, koji i dalje čekaju ratifikaciju turskog parlamenta.

"Ti sporazumi podrazumevaju da imamo kvotu od 5.000 tona godišnje, za izvoz govedine, povećane su kvote za izvoz suncokrtovg ulja, meda, suvih šljiva, zamrznutog povrća", kaže Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U Privrednoj komori kažu da je za turske kompanije Srbija privlačna iz dva razloga.

"Turska gleda Srbiju kao zemlju koja pregovara sa EU, i samim tim je atraktivna za njihove investicije jer iz Srbije mogu da plasiraju te proizvode jeftinje u EU, a naša radna snaga je klavifikovana", kaže Đurđević. 

Osim ekonomskih, na agendi razgovora si i politički odnosi Beograda i Ankare.

Ljajić kaže da smo ušli u pozitivnu fazu i smatra da su predsednici Vučić i Erdogan uspostavili odličan lični odnos.

Ekonomski ojačana, Turska želi da ojača ulogu u regionu. Poslednjih godina, prema rečima analitičara, Ankara na Balkan gleda i kroz vizuru nepovorenja prema Zapadu.

"Ona je uspela da se odlepi od neosmakog koncepta koji je raniji ministar sugerisao i shvatila je na vreme da to nije dovoljno za jačanje regionalnnog značaja Turske, nego da mora da se zadrži i na geopolitičkom koji se gradi na dobrim ekonomskim i političkim odnosima i sa drugim nemuslimanskim zemljama i to je onaj prostor koji omogućava ne samo Srbiji, nego i Rusiji i drugima da sa Turskom gradi šire odnose saradnje", kaže Vladislav Jovanović, bivši ambasador SFRJ u Turskoj.

Susret srpskog i turskog predsednika četvrti je samo u poslednjih godinu i po dana.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи