Vučić: Odlučujući period kad je reč o KiM; zabranjeni skupovi u Hrtkovcima

Pred Srbijom je odlučujući, svakako težak period kad je reč o Kosovu i Metohiji i očekujem pritiske, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naveo je i da je država zabranila sva okupljanja u Hrtkovcima u nedelju, 6. maja, i dodao da Srbija neće u prošlost već u budućnost. Predsednik dodaje da je značajnije povećanje plata i penzija izvesno, ali da će se sa premijerkom Anom Brnabić dogovoriti u kom će to biti obimu.

Aleksandar Vučić je rekao da pozicija Srbije po pitanju Kosmeta nije laka, ali da ćemo nastaviti da se borimo.

"Pred nama je period od narednih nekoliko meseci koji će biti svakako odlučujući i biće težak za našu zemlju i narod", upozorio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, nakon što je u zgradi Predsedništva primio nagrađene rvače i džudiste.

Kako je rekao, očekuje takođe i velike i značajne pritiske. Ukazao je na nastojanja da se dođe do kompromisnog rešenja, ali se, kaže, plaši da "mnogi u svetu kao kompromis vide ono što je njihova volja i odluka". 

"Na nama je da ne donosimo odluke naprečac", rekao je Vučić i dodao da ćemo videti šta se srpskom narodu nudi, "da ćemo to sagledati i onda donositi odluke važne za budućnost našeg naroda", svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

"Da ćemo biti mnogo srećni, svakako nećemo", primetio je Vučić. 

"Šta god da uradite, kajaćete se. Šta god da uradite, nije dobro. To je kao kada sednu dvojica i razgovaraju o fudbalu pa kažu – Morinjo ništa ne zna, Gvardiola takođe, a šta će tek misliti o nekom Vučiću pošto je Kosovo milione godina naše, a oni bi pregovore vodili bolje", dodao je predsednik Srbije.

Kako je objasnio, borimo se u nemogućoj atmosferi, kada u rukama nemate ništa. Situaciju je ilustrovao da je takva kao da ste izašli u ring gde vas je neko već ranije izmlatio, pa izlazite umorno, ruke ne možete da pomerate od 1999. godine, vezani ste od 2008. godine, a onda vam je neko 2010. i 2011. odlukom MSP-a stavio flastere na usta.

"Takvi sada u ringu, sa flasterima, nogama i rukama u gipsu morate da se borite protiv najboljih boraca na planeti. U takvim uslovima morate da se borite za svoju zemlju i činite što je najbolje za nju", ukazao je Vučić.

Podsetio je da smo do sada uvek u istoriji slavili ljude koji su vodili uspešne ili neuspešne ratove, a nikada nismo imali razumevanje za mir i one koji su sačuvali našu decu.

"Svako od lidera koji su izabrani od našeg naroda ima pravo na sopstveni izbor i na to kuda i kako misli da vodi svoju zemlju i kako vidi budućnost svoje zemlje", rekao je Vučić.

Guteres dokazao da je zaslužio da bude na čelu UN 

Izjavio je da Britanci, Amerikanci, Francuzi i svi drugi koji su priznali takozvanu nezavisnost Kosova već dugo vremena rade na tome da se na sednicama SB UN ne razgovara o KiM, ali je ukazao na izjavu generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je osudio ponašanje kosovske policije prema Marku Đuriću.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s najavama da bi Britanija, kada dođe na mesto predsedavajućeg SB UN, mogla da traži zatvorene sednice o KiM ili da njih ne bude u sadašnjoj formi, naveo da neke zemlje iz svog ugla misle da su posao završile.

U svakom slučaju, rekao je Vučić, od Rusije očekuje otvorenu podršku po tom pitanju.

Kako je ocenio, Guteres je pokazao da je zaslužio da bude na čelu UN svojom nepristrasnošću i odgovornošću i podvukao da je to važna vest jer je zaista osudio ponašanje kosovske policije i doprineo time razrešenju svega što se desilo u Kosovskoj Mitovici.

Izvesno značajnije povećanje plata i penzija

Vučić je rekao da je značajnije povećanje plata i penzija izvesno, ali da će se sa premijerkom Anom Brnabić dogovoriti u kom obimu.

Naveo je da se stopa rasta povećava, da nezaposlenost i dalja pada, te da se u Beogradu ona nalazi na rekordno niskom nivou.

"BDP raste snažnije nego ikada pre, imamo suficit u budžetu tri godine zaredom, strane direktne investicije su nam najveće u regionu. To se vidi po potrošnji, po prodaji stanova i automobila", rekao je Vučić.

Rekao je da svakako očekuje da rast privrede i dalje bude više od četiri odsto (sada je 4,5 odsto), te dodao da to osim Srbije imaju u Evropi još Irska, Rumunija i Poljska, dok je Mađarska četvrta.

"Čini mi se da je to najviše u Evropi, i nadam se da ćemo i dalje imati preko četiri odsto, ali mi, za razliku od tih drugih zemalja, imamo suficit u budžetu, a verujem i da ćemo imati dovoljan broj stranih investicija", rekao je Vučić.

Pomoć mladima da reše stambeno pitanje 

Da li ćemo sve to uspeti, dodao je, zavisi i od građana, jer, "ono čime smo najviše ophrvani jeste Kosovo, da ne kažem opsednuti".

"Nije lak period pred nama, pred Srbijom, ali zajedno ćemo uspeti da se izborimo za ono što je najbolje za našu zemlju, a ako ne uspemo, možda će neko drugi imati više uspeha u budućnosti", poručio je.

Glavno je, zaključio je, da smo izašli iz recesije, iz krize definitivno, "a da li se živi bolje... ali biće sigurno novih povećanja primanja".

Predsednik je najavio i da će, nakon susreta koje će imati s predsednicima Turske i Rusije, održati sastanak kako bi se videlo šta je moguće uraditi kako bi se ubrzala gradnja stanova za pripadnike vojske i policije.

Izgradnja će najpre početi u Nišu, a zatim i u Vranju, Leskovcu, rekao je Vučić i dodao: "Pokušaćemo da pomognemo mladim ljudima koji su u nauci da reše stambeno pitanje, pa posle i svim ostalim mladim ljudima."

Saradnja s Turskom – nove mogućnosti 

Vučić kaže da od posete Turskoj i Rusiji očekuje dalje poboljšanje, pre svega ekonomske saradnje.

"Mislim da građane Srbije kada se sastajete sa nekim od lidera to ne zanima, oni čekaju da vide rezultate u svom novčaniku", rekao je novinarima povodom predstojećih poseta Ankari i Moskvi.

Podsetio je na rezultate saradnje sa Turskom u fabrikama "od Vladičinog Hana do Krupnja", te najavio da će uskoro u Malom Zvorniku, posle četiri decenije biti otvorena nova fabrika sa oko 300 zaposlenih. Rezultat saradnje sa Turskom, kako je dodao, jeste i izvoz goveđeg mesa, što je dovelo do povećanja cene tog mesa za do 23 odsto, čime su proizvođači zadovoljni.

Ta saradnja otvara nove mogućnosti, konstatovao je Vučić dodajući da će ekonomska saradnja biti sigurno jedna od glavnih tema u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i da će se razgovarati i o ključnim političkim temama.

Istakao je da postoji mnogo zajedničkih tema sa Turskom, od regionalnih do političkih, te je podvukao da su Turci broj jedan nacija u turizmu.

"Želimo da se broj turskih turista dalje povećava. Turci su preskočili sve nacije u protekle dve godine i postali broj jedan po broju dolazaka turista u našu zemlju", objasnio je Vučić.

Razgovor s Putinom o bilateralnoj saradnji

U Moskvi će, dodao je, imati čast da na poziv predsednika Putina, a u ime Srbije, prisustvuje Paradi pobede.

"Moda je u svetu da se govori o okončanju Prvog i Drugog svetskog rata. Ovde se govori o velikoj pobedi nad fašizmom, a u Rusiji o otadžbinskoj pobedi. To je ogromna i velika pobeda i za srpski narod, koji je jedan od najviše stradalih naroda u svetu. Onoliko koliko smo mogli svojim malim snagama, ali ne tako beznačajnim u smislu borbenosti i naših proporcija, doprineli smo pobedi najveće pošasti sveta", naglasio je on dodajući da je na to posebno ponosan.

Rekao je da će pre prisustva Paradi imati razgovor sa predsednikom Putinom o bilateralnoj saradnji.

Naveo je da su brojke vrlo dobre, da je trgovinska razmena posle masivnog pada rublje ponovo drastično porasla, te da očekuje da će se tako nastaviti i u budućnosti.

"Očekujem da ćemo razgovarati i o svim drugim važnim političkim i regionalnim temama. Nisam sagovornik za svetske teme. Putin o svetskim temama može da razgovara sa Merkelovom, Trampom i drugima, ja sam mali čovek kojeg interesuju Srbija i region. Ja da se mešam u svetska pitanja niti umem, niti mogu, niti sam zainteresovan. Imali smo ranije lidere koji su hteli svima u svetu da se bave, a ja želim da se bavim našom zemljom i da budemo što uspešniji", naglasio je on.

Dodao je da svi ti razgovori donose nove poslove i podsetio da je april završen sa suficitom u kasi, iako je bio predviđen deficit, i to bez ijedne jednokratne uplate javnih preduzeća, što znači da je kasa u odličnom stanju. 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво