Srbi s Kosmeta osnovali skupštinu

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije konstituisana je u severnom delu Kosovske Mitrovice i u osnivačkoj deklaraciji odbacila nelegalnu, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Za predsednika Skupštine izabran je Radovan Ničić, delegat Srpske radikalne stranke, za potpredsednike Marko Jakšić (DSS) i Srđan Nikolić (SRS), a za sekretara radikal Boban Savić.

Konstitutivnoj sednici Skupštine prisustvovalo je 30, od ukupno 45 delegata.

Odbornici 26. opština Kosova i Metohije u Deklaraciji o osnivanju Skupštine opština Kosova i Metohije odbacili su nezavisnost Kosova koja je jednostrano proglašena.

Delegatima su se pre usvajanja Deklaracije obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsednik Srpske liste u Crnoj Gori Andrija Mandić i predstavnik Srba iz Makedonije Ivan Stoiljković.

Mitropolit Amfilohije je u ime patrijarha srpskog Pavla poručio da je Vidovdan dan za koji je vezana sva naša istorija i da iz njega (Vidovdana) izrasta i njemu se vraća.

"Ovaj istorijski čin nije slučajno vezan za Vidovdan. Želim vama delegatima da dobro, časno i dostojanstveno obavljate svoje dužnosti u opštinama u kojima se nalazite, radi napretka, jedinstva naroda i jedinstva sveukupne države Srbije", poručio je Amfilohije.

On je izrazio ubeđenje da će delegati doprineti da Kosovo i Metohija ostanu sastavni deo Srbije.

Osnovačkoj skupštini zajednice opština Kosova i Metohije prisustvovao je veliki broj domaćih i inostranih novinara, a u sali su bili i predstavnici OEBS-a, Kfora kao i Republike Srbije.

Samardžić: Skupština zajednica "de fakto" deo vlasti Srbije

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samrdžić ocenio je da su Srbi i drugi nealbanci lojalni Srbiji današnjim formiranjem Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije dobili demokratski izabrane predstavnike i organe vlasti.


Na osnivačkoj skupštini Samardžić je ocenio da će ti organi vlasti biti "de fakto" deo vlasti Srbije na terenu koji će svojim funkcionisanjem omogućiti da Srbi, Goranci i drugi nealbanci ostanu na svojoj zemlji i bezbedno žive kao građani Srbije.

U tekstu deklaracije o osnivanju Skupštine zajednice opština autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi se da je ta pokrajina neotuđivi deo jedinstvene i nedeljive Republike Srbije.

Navodi se da su se odbornici 26 skupština opština, "uviđajući preku i nužnu potrebu da zaštite svoje živote, prava, slobodu, građansko dostojanstvo, identitet, integritet, kulturu i imovinu, odbacujući nepravne secesionističke akte" slobodnom voljom okupili u Kosovskoj Mitrovici na Vidovdan 2008. godine da, saglasno Ustavu Srbije, utemelje Skupštinu opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Dodaje se da ta institucija nasleđuje Zajednicu srpskih opština i naselja Kosova i Metohije.

Ta skupština je, prema toj deklaraciji, predstavničko telo građana Srbije u pokrajini čiji je rad javan i koji za cilj ima usmeravanje i usklađivanje rada opština članica zajednice.

"Skupština Zajednice donosi deklaracije, rezolucije, predloge i zauzima stavove koji se odnose na državne organe republike koji deluju u pokrajini i koji joj podnose redovne i, prema potrebi, vanredne izveštaje", navodi se u deklaraciji.

Skupštinu zajednica čini 45 delegata koje iz svojih redova biraju odbornici skupština opština, a ta institucija ima pravo da Skupštini Srbije predlaže zakone od značaja za život građana na Kosovu i Metohiji.

Mandat delegacija traje do izbora novog delegata. Svaka opština koja čini zajednicu ima najmanje jednog delegata u skupštini, a skupština ima predsednika, potpredsednike, sekretarijat i odbore.

Skupština se, prema odredbama deklaracije, sastaje u dva redovna godišnja zasedanje i održava vanredna zasedanja po potrebi.

Skupština donosi poslovnik o radu kojim detaljnije utvrđuje pravila i način rada.

Predstavnici Demokratske stranke nisu učestvovali na osnivačkoj sednici srpske skupštine  Kosova i Metohije, izjavio je Tanjugu predsednik kosovskog odbora te stranke Goran Bogdanović, istakavši potrebu da se o takvoj inicijativi  prvo izjasni buduća Vlada Srbije.

 "Smatramo da održavanje takve skupštine pre konstituisanja Vlade  Srbije samo može da izazove još veću konfuziju i još veću podelu  među srpskom zajednicom na Kosovu I Metohiji", rekao je Bogdanović uoči  održavanja skupštine u severnom delu Mitrovice.

 On je istakao da predstavnici DS-a na Kosovu ne žele bilo kojim  potezom da otežaju budućoj vladi poziciju u borbi za očuvanje Kosova i  Metohije.

 "Ta skupština mora da ima legitimitet, da prođe izborni ciklus i > njeni predstavnici moraju da budu izabrani na legitiman način. Takvim stavom želimo da, pre svega, pošaljemo poruku i Srbima na  Kosovu i Beogradu i međunarodnoj zajednici da Srbi veruju u politiku i da  će slediti korake zvaničnog Beograda, jer mi ovde drugog sigurnog  partnera nemamo u borbi za opstanak", naglasio je Bogdanović.

Kosovski Albanci: Srpska skupština nezakonita

Politički predstavnici Albanaca na Kosovu izrazili su danas oštro protivljenje formiranju Skupštine zajednica opština, koju su označili kao nelegalnu srpsku skupštinu čiji je cilj destabilizacija Kosova.

Zamenik premijera Kosova Ram Manaj izjavio je da odluka o formiranju skupštine nema nikakvu konkretnu snagu pravnu snagu.

 "To su pokušaji izgradnje virtuelne skupštine koja će nastaviti da manipuliše Srbima", izjavio je Manaj, a prenose elektronski mediji u Prištini.

 Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer u petak je rekao da ne očekuje da će formiranje skupštine Srba na Kosovu promeniti realnost na terenu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво