Predsednik na samitu u Skoplju: Umesto da pomažemo jedni drugima, podmećemo nogu

Aleksandar Vučić u Skoplju učestvuje na samitu u okviru Procesa Brdo-Brioni, koji su inicirale Slovenija i Hrvatska 2013. sa idejom da se zemlje regiona integrišu u EU i da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje. Vučić je zemljama regiona poručio da svi lepo govore, ali da niko nikome ne pomaže u procesu pridruživanja Uniji.

Aleksandar Vučić je, u okviru diskusije na sastanku lidera Procesa Brdo-Brioni, koji je održan iza zatvorenih vrata, rekao da umesto jedni drugima da pomognu, jedni drugima podmeću nogu.

Da nije bilo nemačke kancelarke Angele Merkel, prema njegovim rečima, ko zna šta bi bilo sa regionom.

Takođe je kritikovao prištinske vlasti, to jest kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji učestvuje na skupu u Skoplju, zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, ali i što ništa nisu uradili povodom Zajednice srpskih opština.

Na Tačijevo "radimo sada na statutu", Vučić je pitao – "a zašto nisi radio pet godina".

Diskusija je održana u hotelu "Aleksandar Palas", gde su učesnike dočekali domaćin skupa – predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednici zemalja inicijatora ovog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Rukovanje predsednika Srbije i Hrvatske, usled aktuelne tenzije na relaciji Zagreba i Beograda, bilo je veoma "hladno" i potpuno zvanično, bez mnogo reči, dok je sa ostalim domaćinima bilo za nijansu srdačnije, javlja Tanjug

Nakon dočeka svih učesnika i njihovog upisivanja u Knjigu skupa, učesnici su pozirali za zajedničku fotografiju.

Pred početak skupa, održani su i bilateralni susreti zvaničnika. Sastali su se Tusk i Meta, kao i Grabar Kitarovićeva i Pahor.

Grabar Kitarovićeva i Pahor imali su priliku da razmotre otvorena pitanja između dve zemlje, kao i situaciju u regionu i EU.

Inače, na skupu, pored domaćina i gostiju iz EU, učestvuju i predsednik Albanije Iljir Meta i Crne Gore Filip Vujanović.

Skupu prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i kosovski predsednik Hašim Tači.

"Svet se suočava sa dubokom transformacijom, okolnosti se menjaju, s njima i pravila igre, a zemlje regiona Zapadnog Balkana nemaju dovoljno kapaciteta za sve te izazove i rizike", istakao je predsednik Makedonije u izjavi na svom sajtu povodom skupa.

Ivanov je primetio da zbog toga Proces Brdo-Brioni može da ispuni vakuum u regionalnoj saradnji.

"Taj proces nam omogućava da zamenimo deklaracije sa stvarnim projektima koji daju konkretne rezultate, da se pređe sa formalnog ka neformalnom, ali i da se pristupi iskrenom dijalogu u vezi sa svim pitanjima od značaja za zemlje u regionu. Mi, predsednici, treba da povratimo poverenje u naš region i omogućimo maksimalnu saradnju i povezanost", naglasio je predsednik Makedonije.

Ivanov je poručio i da ne možemo da promenimo prošlost, ali da zajedno možemo promeniti sadašnjost, pa i budućnost.

Skup u Skoplju prati 156 akreditovanih predstavnika medija, 116 iz Makedonije i 40 iz inostranstva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се