Varadi: Skupština odlučuje da li je presuda Šešelju pravosnažna

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže da o daljem poslaničkom mandatu Vojislava Šešelja, nakon presude Haškog tribunala, odlučuje isključivo Skupština Srbije na osnovu važećih zakona.

Tibor Varadi ističe da Narodna skupština treba da odluči da li se presuda Haškog tribunala može smatrati "pravosnažnom sudskom odlukom", i ne vidi da bi se to moglo "tumačiti drugačije".

Podseća da Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da poslaniku prestaje mandat ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci, a da je jasno da je Šešelju izrečena kazna duža od šest meseci.

"Ostaje pitanje da li se konačna odluka Haškog tribunala može smatrati pravosnažnom. O tome treba da odluči Skupština, no mislim da bi teško bilo odluku Haškog tribunala kvalifikovati drugačije nego kao pravosnažnu sudsku odluku", kaže Varadi za Tanjug.

Varadi u tom kontekstu skreće pažnju i na to da prema normama međunarodnog prava, Statut Tribunala, koji su usvojile UN u odgovarajućoj proceduri, obavezuje i Srbiju.

"Statut predviđa obavezu država da sarađuju sa Tribunalom. Mislim da saradnja pretpostavlja i to da se pravosnažne odluke Tribunala smatraju pravosnažnom sudskom odlukom", zaključuje Varadi.

Istovremeno pojašnjava zakonsku odluku koja precizira da dan prestanka mandata konstatuje Skupština odmah posle prijema obaveštenja o razlozima za prestanak mandata poslanika.

Varadi pretpostavlja da bi se pod prijemom obaveštenja mogla smatrati dostava presude u pisanoj formi.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се