Tusk: EU će ostati pouzdan partner celog regiona

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Prištini da će na predstojećem samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji, biti podvučena evropska perspektiva čitavog regiona.

Donald Tusk se nakon posete Beogradu, u Prištini sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i najavio da će EU ostati pozudan partner celog regiona.

"Iz tog razloga, samit je mesto gde treba da se poboljšaju veze u regionu ", naglasio je Tusk na zajedničkoj konferenciji za noviinare sa Tačijem. 

Jedna od tema razgovora Tuska i Tačija bila je dijalog Beograda i Prištine. 

"Bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, bez pune primene sporazuma ne vidim kako se može ostvariti potpuniji odnos sa EU. Znam da je to teško, ali sam uzdržani optimista. Posle mog sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem vraćam se kući kao optimista. Nema alternative pravoj normalizaciji", rekao je Tusk.

Tači je rekao da Priština ostaje zainteresovana za dijalog sa Beogradom, dodajući da će to biti tema i predstojećeg sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zakazanog za 9. maj u Berlinu.

"Razgovarali smo o dijalogu kao i o sprovođenju postignutih sporazuma i završetku dijaloga međusobnim priznavanjem i integraciju u EU. Kosovo je za proces pomirenja i za izgradnju održivog mira u regionu", kazao je Tači na konferenciji za novinare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи