Poslanička pitanja – Tepić traži zabranu SRS, radikali dobacivali

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju načelnu raspravu o vojnim i bezbednosnim predlozima zakona, a početak sednice su iskoristili da postave poslanička pitanja.

Samostalna poslanica Marinika Tepić pitala je republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da li će pred Ustavnim sudom da inicira zabranu Srpske radikalne stranke (SRS) koja u svom delovanju, navodi Tepić, "podstiče na progon građana nesrpske nacionalnosti".

Marinika Tepić je u danu za postavljanje poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije rekla da je lider te stranke Vojislav Šešelj osuđen kao ratni zločinac za podstrekivanje progona pojedinih stanovnika u Hrtkovcima.

"Ne libi se da javno negira tu presudu i kaže da je spreman da to ponovi", rekla je Tepić.

Ona je pitala MUP i Ministarstvo pravde da li je "Zagorka Dolovac dobro, da li ta žena postoji, čime se bavi...".

Dok je Tepić postavljala pitanje u vezi sa zabranom rada SRS, poslanici te stranke su joj dobacivali iz poslaničkih klupa, ali se nije moglo jasno čuti šta su govorili.

"Neću se zaustaviti uprkos uvredama Šešelja, koje se vi pravite da ne čujete", obratila se Tepić predsedavajućem Veroljubu Arsiću.

Poslanik DS Radoslav Milojičić je postavio pitanje Arsiću da li je moguće da nije hteo da reaguje na "najgnusnije uvrede, laži i pretnje koje su članovi SRS izgovarali koleginici".

"Tri puta smo vas mi iz DS molili i dobacivali da reagujete. Imam i snimak. Šta bi bilo da se tako neko obrati vašoj ćerki ili nekome ko je vama blizak. Ona nije iz naše stranke, ali će DS uvek štititi one kojima se to radi", rekao je Milojičić.

Lider SRS Vojislav Šešelj pitao je ministra dobrane Aleksandra Vulina zašto nije povukao Predlog zakona o upotrebi vojske u multinacionalnim operacijama i podneo novi tekst kojim bi se ukinulo postojanje tog zakona u celini.

Pitao je i zašto Vulin nije povukao predlog odluke o usvajanju godišnjeg plana upotrebe vojske u 2018. godini jer bi to, kaže, predstavljalo uštedu od nekoliko milijardi dinara, a tim novcem bi mogao da se "poboljša standard vojnika".

"Ministarstvo treba da se okane učešća u stranim misijama. Naša država je pred takvim iskušenjima da svaki vojnik može biti dragocen", rekao je Šešelj.

Poslanik na listi Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Slaviša Ristić pitao je predsednika Republike šta su on i državni organi učinili da se privedu "albanski teroristi preobučeni u uniforme takozvane države Kosovo koji su kidnapovali Marka Đurića".

Postavio je i pitanje u vezi sa učešćem poslanika Srpske liste u kosovskoj vladi.

"Bili smo svedoci kada su poslanici Srpske liste i Aleksandar Vučić rekli da oni neće biti više deo vlasti u vladi Ramuša Haradinaja. Prošlo je mesec dana, a mi nemamo informaciju da li oni i dalje podržavaju vladu. Ono što možemo sami da vidimo je da oni i dalje rade i podržavaju tu vladu", rekao je Ristić.

Poslanik na listi SDS Miroslav Aleksić pitao je šta se dešava sa jefitnim stanovima za pripadnike vojske i policije.

"To obećanje je dato u jeku predizborne kampanje pred beogradske izbore. Ministarka Mihajlović je rela da kreće izgradnja stanova, da će cena biti 500 evra po kvadratu. Stanovi ne da nisu počeli da se grade, nego nije usvojen ni leks specijalis", rekao je Aleksić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара