Dačić: Kad treba kritikovati Prištinu, EU kao savet tibetanskih mudraca

Povodom izjava da ZSO neće biti formirana pre potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je kakve veze ZSO ima sa time.

Ivica Dačić je podsetio da je dokument o tome potpisao pre pet godina sa Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem.

"Predstavnici EU su gluvonemi kada je u pitanju Priština. Ne znam da li je ta bolest izlečiva. Kada treba nešto protiv Prištine da se kaže, kao da zaseda savet mudraca sa Tibeta, ali zato kada je reč o Srbiji uvek postoji spremnost da se na nama vežba", rekao je Dačić.

Dačić je poručio da Srbija nije džak za udaranje.

"Nemojte udarati na naše dostojanstvo", rekao je Dačić i ponovio da Srbija pruža ruku, ali da je za tango potrebno dvoje.

Dačić je izjavio da je dobio informaciju da će jedna zemlja, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti.

Predstavnik te zemlje, naveo je Dačić ne precizirajući o kojoj članici EU je reč, rekao je našoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan.

"Dobio sam juče informaciju da je predstavnik jedne zemlje članice iz Evrope, stalne članice SB, rekao našoj misiji u Njujorku da je iritantan pristup Srbije tome da neke zemlje povlače priznanje Kosova, da se to kosi sa njihovim stavom, da je to pitanje rešeno i da će ta zemlja uputiti protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova", rekao je Dačić.

Ne očekuje se valjda od Srbije, konstatovao je Dačić, da radimo protiv sebe i pozvao da se ulože napori da se problemi reše i otkloni mogućnost da dolazi do takvih situacija.

"Kakve veze oni imaju sa tim ko će priznati, a ko neće. Pa kako se ne kosi sa interesima drugih kada neka zemlja priznaje Kosovo", zapitao je šef srpske diplomatije.

"Recipročno – znači istom merom prema Hrvatskoj"

Ivica Dačić je izjavio da najava recipročnih mera prema Hrvatskoj zbog zabrane ulaska ministru Aleksandru Vulinu u tu zemlju znači baš to da će Srbija uzvratiti istom merom, ali nije mogao da precizira na koga će se to odnositi. 

"Znači upravo to što znači, recipročno znači da uzvraćamo istom merom. Sutra će Vlada o tome raspravljati na sednici – ne znam na koga će se to odnositi", rekao je Ivica Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

"Kada bi mi postupali logikom Hrvatske mali je broj svetskih lidera koji bi mogli da dođu u Srbiju šta su sve govorili o nama u prethodnih 20-30 godina. Ali Srbija nije takva", istakao je Dačić, ali i dodao da Srbija mora da čuva svoje dostojanstvo i odgovori istom merom.

Na pitanje kako će ta odluka uticati na odnose sa Hrvatskom, Dačić je odgovorio kontra pitanjem, a kako će odluka Hrvatske uticati na te odnose i dodao da Vulin nije ni planirao da ide u Hrvatsku.

"Mislim da bi bilo mnogo bolje da radimo na unapređenju odnosa nego da na ovakav način komplikujemo naše ionako komplikovane odnose", zaključio je Dačić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се