Hodžaj: ZSO formirati paralelno sa članstvom Prištine u UN

Za sada je potpuno neizvesno kada će na Kosovu i Metohiji biti formirana Zajednica srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom potpisanim pre sada već više od pet godina, a različita mišljenja o tome imaju i predstavnici prištinskih vlasti i analitičari.

Formiranje Zajednice srpskih opština treba da se dogodi paralelno sa članstvom Kosova u OUN, izjavio je zamenik premijera Enver Hodžaj.

Smatra da Priština ne mora da žuri, te da taj mehanizam treba da postane funkcionalan onda kada Kosovo postane članica te svetske organizacije.

"Pošto Zajednica/Asocijacija teži da unapredi položaj Srba na Kosovu, ja smatram da njeno osnivanje defakto treba paralelno da se dogodi sa članstvom Kosova u OUN, kada Kosovo dobije pravni status i puno međunarodno priznanje“", kaže Hodžaj.

Navodi da nije važno da li će pitanje ZSO, koju u Prištini nazivaju Asocijacijom opština sa većinskim srpskim stanovništvom, biti ubačena u, kako kaže, "paket finalnog sporazuma sa Srbijom", ali po njemu, treba da ide kao paralelni proces.

"Važno je da treba da bude deo istog procesa i mislim da ispunjava i očekivanja srpskih građana koji žive na Kosovu, ali u potpunosti ispunjava i očekivanja Kosova i zapadnih partnera Kosova“, rekao je Hodžaj za Radio Slobodna Evropa.

Edita Tahiri, bivši šef kosovskog tima za dijalog sa Beogradom, kaže da kosovske institucije treba da paze u procesu formiranja ZSO da ne zakasne do postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

"U finalnoj fazi, kada se očekuje konačni sporazum, nije dobro ubaciti Asocijaciju u taj paket jer će Srbija tu probati da u ime finalnog sporazuma traži izvršne nadležnosti koje su u suprotnosti sa ustavom i zakonima Kosova“", smatra Tahiri.

Ona je za Radio Slobodnu Evropu rekla da bi bila greška ako bude velikih kašnjenja sa formiranjem ZSO i u slučaju da ovo pitanje uđe u finalni sporazum.

"Mislim da ne treba mnogo govoriti o konkretnim pitanjima, već treba govoriti o recipročnom priznavanju između dve države, jer samo recipročno priznavanje između dve države dovodi do mira i stabilnosti u regionu i automatski do stolice u OUN za Kosovo", rekla je Tahiri.

Prema njenim rečima, sporazum o "recipročnom priznavanju" otvara put Beogradu ka EU i uklanja prepreke koje Priština ima "na putu ka punom priznanju".

S druge strane, politički analitičar Imer Muškoljaj kaže da kosovske institucije ne treba da kasne sa formiranjem ZSO i ovaj mehanizam, kako on kaže, treba da se formira što pre na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda i sporazuma postignutog u Briselu.

"Zvuči neverovatno, ali za formiranje Asocijacije u ovoj fazi nije zainteresovan ni Beograd. Kad to kažem, imam u vidu to da oni teže nečemu višem, teže podeli Kosova", rekao je.

Prema njegovim rečima, diskusija o ovoj mogućnosti za rešenje, kako oni kažu, statusa Kosova, sada je na stolu i zbog toga oni teže da na neki način postignu što više od Asocijacije.

"Zbog toga je važno da institucije Kosova ubrzaju proces formiranja Asocijacije prema odluci ustavnog suda“", kaže Muškoljaj.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво