Vučić u Bukureštu sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke

Predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Rumunije, Bugarske i Grčke, održali su sastanak u Bukureštu, na kome je, saopšila je rumunska vlada, fokus bio na regionalnim projektima međusobnog povezivanja, pristupanju Srbije EU i evropskim perspektivama celokupnog regiona.

Pored Vučića i domaćina kvradrilaterale premijerke Rumunije Danćile, učestvuju predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov i premijer Grčke Aleksis Cipras.

Predsednika Srbije i premijere susednih zemalja ispred sedišta rumunske vlade dočekala je predsednica Vlade Rumunije Vjorika Danćila.

Nakon zajedničke fotografije počeo je sastanak predsednika Srbije i premijerâ tri zemlje, na kome je – kako se navodi u saopštenju rumunske vlade – fokus bio na regionalnim projektima međusobnog povezivanja, pristupanju Srbije EU i evropskim perspektivama celokupnog regiona.

Na početku sastanka Danćila rekla da su se sastanci u ovom formatu Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije pokazali korist i dodatnu vrednost koju donose promovisanju zajedničkih ciljeva na evropskom nivou.

"Zadovoljstvo je ugostiti danas sastanak na visokom nivou Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije", rekla je Danćila.

Sastanak u Bukureštu održava se nešto manje od mesec dana pre Samita EU – Zapadni Balkan, čiji će domaćin 17. maja biti Bugarska, koja trenutno predsedava EU.

Poslednji kvadrilateralni susret u tom formatu, u kojem su, izuzimajući Srbiju, sve tri zemlje članice EU, održan je početkom decembra, u Beogradu.

Na tom sastanku budućnost Zapadnog Balkana u EU, posebno Srbije, bila je jedna od glavnih tema, što se očekuje i za sastanak u Bukureštu.

Premijeri tri zemlje članice EU istakli su da je Balkan je neotuđivi deo evropske ideje, poručili da Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, te da joj treba pomoći i usmeriti je kako bi Srbija i zvanično imala status članice EU.

Na prvom sastanku kvadrilaterale u Varni, oktobra prošle godine, pokrenuta je ideja o oživljavanju zaključaka Samita u Solunu 2003, kada je inače usledio talas proširenja EU.

Tada je dogovoreno da se u maju ove godine održi Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, i najavljeno da će predsedavanje EU Bugarske u prvoj polovini 2018. i Rumunije 2019. biti "zajedničko balkansko" predsedavanje Uniji.

Borisov je na kvadrilaterali u Beogradu istakao da nema boljeg puta za Balkan od EU, te dodao da je svaka od ovih zemalja pojedinačno mala da može sama da reši probleme, pa zato zajednički žele da budu pokretač ideja.

Srbija ne može više biti izvan evropske porodice pod uslovom da većina stanovništa želi da bude deo EU, izjavio je tada grčki premijer Aleksis Cipras.

"Mi verujemo da bi EU trebalo uskoro da ispravi veliku grešku koja svoje korene vuče iz toga na koji način se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može više da bude izvan evropske porodice, pod uslovom da većina stanovništva želi da bude u EU", rekao je Cipras.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво