Đorđević: Srbija brine o zaštiti svojih državljana

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, otvorio je konferenciju "Austrijska iskustva u vezi sa Uredbom 883 EU i Poglavlje 2", koje se odnosi na slobodu kretanja radne snage u EU, u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Ministar Đorđević je tom prilikom izjavio da Srbija, u procesu priključenja Evropskoj uniji, aktivno radi na rešavanju dva izazova - usklađivanju nacionalnog zakonodavstva koji se odnosi na slobodu kretanja radnika sa pravnim tekovinama EU i utvrđivanju pravog načina za tranzicioni period koji predstavlja uslov za nove države članice.

Đorđević je istakao da će iskustvo Austrije, sa kojom Srbija ima odličnu saradnju i kvalitetne partnerske odnose biti od izuzetnog značaja i pomoći da se trenutni okvir politika u oblasti slobode kretanja radnika približi standardima Evropske unije.

"Republika Srbija brine o zaštiti svojih državljana koji rade u inostranstvu, ali i građanima iz inostranstva koji su na privremenom radu u našoj zemlji. U skladu sa tim Srbija primenjuje 28 Sporazuma o socijalnom osiguranju, a u procesu je i postupak ratifikacije Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Ruskom Federacijom", rekao je Đorđević.

Dodao je da su potpisana tri bilateralna sporazuma u oblasti zapošljavanja sa Belorusijom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Rekao je i da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo dva memoranaduma o saradnji sa Slovačkom i Mađarskom, a u toku su pregovori sa Rusijom, Katarom kao i da je u planu početak pregovora sa Maltom.

Đorđević je zahvalio prethodnom ambasadoru Austrije Johanesu Ajgneru na zalaganju i pruženoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu u nadi da će se ta saradnja i podrška nastaviti i u budućnosti sa novopostavljenim ambasadorom Nikolasom Luterotijem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи