Gojkovićeva sa predsednicima skupština zemalja EU i regiona

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je u Talinu sa kolegama iz zemalja EU i regiona o razvoju parlamentarne saradnje, intenziviranju odnosa, kao i o evrointegracijama.

Maja Gojković je, u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica EU i zemalja kandidata, razgovarala sa predsednicima parlamenata Španije, Austrije, Poljske, Češke, Albanije i Slovenije.

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, Gojkovićeva je u razgovoru sa predsednicom Kongresa poslanika Španije Anom Pastor zahvalila toj zemlji na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Pastorova je potvrdila stav da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da se proširenje EU može odnositi samo na države.

Gojkovićeva se sastala i sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfganom Sobotkom, kome je zahvalila na kontinuiranoj podršci te zemlje evrointegracijama Srbije, te dodala da će za Srbiju biti značajno predsedavanja Austrije Savetom EU u drugoj polovini ove godine.

Sobotka je potvrdio da će politika proširenja EU biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja Savetom EU, a prihvatio je i poziv Gojkovićeve da poseti Srbiju u drugoj polovini 2018.

Gojkovićeva je razgovarala i sa predsednikom češke skupštine Radekom Vondračekom, koji je naglasio da se Češka zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan i da Srbija može da računa na punu podršku zemalja Višegradske grupe u tom procesu.

Srbija i Češka ove godine obeležavaju stogodišnjicu od upostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojkovićeva se susrela i sa predsednikom Sejma Poljske Marekom Kuhćinskim, a na sastanku je dogovoreno da, u svetlu obeležavanja 100 godina od upostavljanja diplomatskih odnosa, dođe do razmene poseta radi daljeg unapređenja bilateralnih odnosa.

Na sastanku sa predsednikom albanske skupštine Gramozom Ručijem naglašen je značaj razvijanja svih vidova saradnje, posebno u oblasti evropskih integracija.

Ruči je rekao da je za Albaniju iskustvo Srbije u evrointegracijama značajno kao model i prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Gojkovićeva je o unapređenju i daljem razvoju parlamentarne saradnje razgovarala i sa predsednikom Državnog saveta Slovenije Alojzom Kovšcom, koji je istakao da Slovenija pruža punu podršku članstvu Srbije u EU i da je spremna da pruži ekspertsku pomoć, posebno u vezi sa korišćenjem EU fondova.

Predsednica parlamenta je pozvala predsednika Kovšca u posetu Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво