Dačić: Vode se teške borbe – proces nezavisnosti Kosova nije završen

U interesu Srbije nije poništavanje Briselskog sporazuma, već njegovo sprovođenje, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i napominje da se rešenje kosovskog pitanja može postići samo kompromisom, ali da ubeđenje da se Srbija silom može naterati da prizna Kosovo to rešenje čini samo daljim.

Ivica Dačić za Tanjug kaže da ministarstvo koje vodi pruža logističku podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u svim njegovim naporima oko pronalaženja rešenja i da se prvi put u istoriji Srbije vodi organizovana diplomatska borba da se sačuvaju srpski interesi, a da je trenutno aktuelna bitka da se smanji broj zemalja koje su priznale Kosovo.

Na opasku da je poslednjih meseci pomalo ultimativan u izjavama o kosovskom pitanju, kao kada kaže da bi povukao potpis sa Briselskog sporazuma, Dačić za Tanjug odgovara da u međunarodnom pravu ne postoji primer da se poštuje samo deo potpisanog ugovora, kao što je to slučaj sa Briselskim sporazumom.

"Zato sam rekao 'ili važi sve ili ne važi ništa'! I ostajem pri tome", kaže Dačić.

Dodaje da nije siguran dokle se stiglo na putu do rešenja.

"Mislim da nisu sigurni ni oni koji vode ove pregovore. Ipak, važno je da se razgovora", uveren je Dačić.

Cilj da se broj zemalja koje su priznale Kosovo svede "ispod 100" ministar objašnjava kao figurativan broj, i dodaje da cilj diplomatske ofanzive Srbije nije da se dođe do određenog broja, već da se, kako kaže, pokaže da proces nezavisnosti Kosova nije završen i da može da ide i u drugom smeru.

"U Ujedinjenim nacijama su 193 članice, a treba doći do broja ispod polovine. Predsednik Vučić mi stalno priča da to što radimo strašno nervira i iritira velike sile, jer je za njih to pitanje rešeno. E, pa za nas nije i zato radimo na tome", izričit je Dačić.

"Mi radimo sami, a Priština uz podršku velikih sila" 

Dačić je rekao da su mnoge zemlje bile iznenađene da se nalaze na spisku onih koje su priznale Kosovo, a mnoge su, navodi ministar, voljne da preispitaju svoju odluku.

"Neće to biti laka borba jer mi radimo sami, a Priština uz podršku velikih sila. Međutim, frapantno je da se u prošlosti niko nije bavio ovim, pretpostavljam da su mnogi jedva čekali da se to pitanje reši tako da skinu Kosovo sa dnevnog reda", navodi ministar.

Dodaje da mnoge stvari ne radi javno zbog velikog pritiska stranih zemalja. 

"Kada jedna velika sila uručuje protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova, pitate se kakvi smo mi onda strateški partneri i prijatelji ako nam to rade. Teške se borbe vode, ali ne može se voditi bitka ako niste rešeni da je dobijete", smatra Dačić.

Dodaje da će na rukovodećim mestima u diplomatskim predstavništvima u budućnosti biti postavljene diplomate koje će, kaže, imati volje, hrabrosti i sposobnosti da rade u skladu sa diplomatskom ofanzivom Srbije.

Šef srpske diplomatije zaključuje da razloga za borbu ima, da je Srbija ušla u statusno neutralne razgovore u Briselu, te da se dobronamernost i konstruktivnost Beograda u pregovorima sa Prištinom pogrešno tumači ako se misli da je rešenje problema u priznanju nezavisnosti Kosova.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 24. apr 2018, 22:04)
BorchaSRS [neregistrovani]

A...

...gdje je tu povuceni potpis.

(utorak, 24. apr 2018, 17:47)
Maja [neregistrovani]

Poništiti

Treba poništiti Briselski sporazum jer u njemu nigde ama baš nigde nema ni r od rezolucije 1244 UN ni u od Ustava RS.
Skroz je protivpravan.

(utorak, 24. apr 2018, 17:02)
anonymous [neregistrovani]

Перманентна...

.. дипломатска офанзива, нема назад ...
Некако делује се неодлучано, унапред се сумња, .. морамо проактивније и да се ангазују наше признате дипломате , да се ради средњорочно итд.

(utorak, 24. apr 2018, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

Rezolucija UN

Ja ne verujem da je rezolucija UN jos na snazi , bar je niko osim citalaca novine i ne spominje !

(utorak, 24. apr 2018, 16:02)
Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Битка,Бој за Косово!

Ако нико ову битку не добије,
Ви ћете је Добити Господине
Дачићу и немојте дозволити да
се варам, јер ја односно ми имамо
пуно поверења у вас.
Учешће на састанку у Софији би
било погубно за Србију, јер ту би
Србија изгубила Поверење код
наших пријатељских земаља, а
статку Света рећи да је Косово
Српско и Тачка.

(utorak, 24. apr 2018, 16:01)
anonymous [neregistrovani]

Kompromis

"Da se lepo dogovorimo da bude kako ja kazem."

(utorak, 24. apr 2018, 15:01)
anonymous [neregistrovani]

aki druga strana ne postuje

onda je prekid i te kako dobar.

(utorak, 24. apr 2018, 13:35)
Kosovarka [neregistrovani]

Sporazum

Prekid Briselskog sporazuma nije dobar za Srbiju kaze gospodin Dacic!!!A ja kazem da je to jedini spas i vratiti se Rezoluciji 1244 UN koja je jos uvek na snazi!!!