Dačić: Vode se teške borbe – proces nezavisnosti Kosova nije završen

U interesu Srbije nije poništavanje Briselskog sporazuma, već njegovo sprovođenje, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i napominje da se rešenje kosovskog pitanja može postići samo kompromisom, ali da ubeđenje da se Srbija silom može naterati da prizna Kosovo to rešenje čini samo daljim.

Ivica Dačić za Tanjug kaže da ministarstvo koje vodi pruža logističku podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u svim njegovim naporima oko pronalaženja rešenja i da se prvi put u istoriji Srbije vodi organizovana diplomatska borba da se sačuvaju srpski interesi, a da je trenutno aktuelna bitka da se smanji broj zemalja koje su priznale Kosovo.

Na opasku da je poslednjih meseci pomalo ultimativan u izjavama o kosovskom pitanju, kao kada kaže da bi povukao potpis sa Briselskog sporazuma, Dačić za Tanjug odgovara da u međunarodnom pravu ne postoji primer da se poštuje samo deo potpisanog ugovora, kao što je to slučaj sa Briselskim sporazumom.

"Zato sam rekao 'ili važi sve ili ne važi ništa'! I ostajem pri tome", kaže Dačić.

Dodaje da nije siguran dokle se stiglo na putu do rešenja.

"Mislim da nisu sigurni ni oni koji vode ove pregovore. Ipak, važno je da se razgovora", uveren je Dačić.

Cilj da se broj zemalja koje su priznale Kosovo svede "ispod 100" ministar objašnjava kao figurativan broj, i dodaje da cilj diplomatske ofanzive Srbije nije da se dođe do određenog broja, već da se, kako kaže, pokaže da proces nezavisnosti Kosova nije završen i da može da ide i u drugom smeru.

"U Ujedinjenim nacijama su 193 članice, a treba doći do broja ispod polovine. Predsednik Vučić mi stalno priča da to što radimo strašno nervira i iritira velike sile, jer je za njih to pitanje rešeno. E, pa za nas nije i zato radimo na tome", izričit je Dačić.

"Mi radimo sami, a Priština uz podršku velikih sila" 

Dačić je rekao da su mnoge zemlje bile iznenađene da se nalaze na spisku onih koje su priznale Kosovo, a mnoge su, navodi ministar, voljne da preispitaju svoju odluku.

"Neće to biti laka borba jer mi radimo sami, a Priština uz podršku velikih sila. Međutim, frapantno je da se u prošlosti niko nije bavio ovim, pretpostavljam da su mnogi jedva čekali da se to pitanje reši tako da skinu Kosovo sa dnevnog reda", navodi ministar.

Dodaje da mnoge stvari ne radi javno zbog velikog pritiska stranih zemalja. 

"Kada jedna velika sila uručuje protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova, pitate se kakvi smo mi onda strateški partneri i prijatelji ako nam to rade. Teške se borbe vode, ali ne može se voditi bitka ako niste rešeni da je dobijete", smatra Dačić.

Dodaje da će na rukovodećim mestima u diplomatskim predstavništvima u budućnosti biti postavljene diplomate koje će, kaže, imati volje, hrabrosti i sposobnosti da rade u skladu sa diplomatskom ofanzivom Srbije.

Šef srpske diplomatije zaključuje da razloga za borbu ima, da je Srbija ušla u statusno neutralne razgovore u Briselu, te da se dobronamernost i konstruktivnost Beograda u pregovorima sa Prištinom pogrešno tumači ako se misli da je rešenje problema u priznanju nezavisnosti Kosova.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво