Španija odobrila Nacrt deklaracije za samit u Sofiji, potpisuju ga samo zemlje članice

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su Nacrt deklaracije koja bi trebalo da bude prihvaćena na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, saznaje Tanjug u Briselu. Španski "Pais" ranije je objavio da je Španija blokirala rezoluciju.

"Nacrt deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate", rekao je Tanjugu izvor u bugarskom predsedavanju EU.

Španski Pais je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Tanjugov izvor, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje: "Ambasadori su odobrili Nacrt deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama Zapadnog Balkna na konsultacije", rečeno je Tanjugu u bugarskom predsedavanju EU.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU Nacrt deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu. 

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da deklaracija bude usvojena samo od strane 28 zemalja članica, a ne u formatu 28 plus šest "partnera" sa Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst Nacrta deklaracije prosleđen zemljama sa Zapadnog Balkana "na uvid".

Prema uvidu Tanjuga, u Nacrtu sofijske deklaracije ne pominju se "države" Zapadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi deo deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

"Postoje tri dela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkana, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti", izjavila je Ljiljana Pavlova, ministarka zadužena za bugarsko predsedavanje Savetu EU.

Planirano je da se samit održi u Sofiji 17. maja. Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU – Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahoj svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара