Španija odobrila Nacrt deklaracije za samit u Sofiji, potpisuju ga samo zemlje članice

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su Nacrt deklaracije koja bi trebalo da bude prihvaćena na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, saznaje Tanjug u Briselu. Španski "Pais" ranije je objavio da je Španija blokirala rezoluciju.

"Nacrt deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate", rekao je Tanjugu izvor u bugarskom predsedavanju EU.

Španski Pais je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Tanjugov izvor, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje: "Ambasadori su odobrili Nacrt deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama Zapadnog Balkna na konsultacije", rečeno je Tanjugu u bugarskom predsedavanju EU.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU Nacrt deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu. 

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisnog rešenja da deklaracija bude usvojena samo od strane 28 zemalja članica, a ne u formatu 28 plus šest "partnera" sa Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst Nacrta deklaracije prosleđen zemljama sa Zapadnog Balkana "na uvid".

Prema uvidu Tanjuga, u Nacrtu sofijske deklaracije ne pominju se "države" Zapadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi deo deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog dela teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i Zapadnog Balkana sa EU.

"Postoje tri dela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane Zapadnog Balkana, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti", izjavila je Ljiljana Pavlova, ministarka zadužena za bugarsko predsedavanje Savetu EU.

Planirano je da se samit održi u Sofiji 17. maja. Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvesno da li će premijer Španije Marijano Rahoj prisustvovati samom samitu EU – Zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahoj svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme reč niti da sedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i Zapadnog Balkana.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 24. apr 2018, 06:25)
anonymous [neregistrovani]

Interes

Nema ljubavi vec samo interes.Koliko puta cujemo od nasih politicara kada kazu nasi prijatelji toga nema e kada to budemo shvatili mozda nam i krene na bolje!

(utorak, 24. apr 2018, 00:23)
anonymous [neregistrovani]

Србин

Шпанија није признала косовске пасоше, нити је признала терористичку државу Косово. Косово је Србија!

(utorak, 24. apr 2018, 00:00)
anonymous [neregistrovani]

katalan

viva katalan indipendenca. heheh.. Rahoj SRBINE...gde si sad?

(ponedeljak, 23. apr 2018, 21:52)
Prostije i od pasulja! [neregistrovani]

Milošević je uništio ugled Srbije,

Srbija nema prijatejla,sem diktatora!

(ponedeljak, 23. apr 2018, 21:42)
anonymous [neregistrovani]

Наставите да глумите док се не распаднете

Распад ЕУ је почео распадом СФРЈ тешким кршењем међународног права.
Уследили су тешки злочини са свих страна а печат на разбуцавање региона је било злочиначко нато бомбардовање Србије. Све што је уследило после је "натоизација", уништавање у корену свих економских ресурса малих државица, изазивање презадужености и тешке сиротиње у региону.
Сад би ЕУ опет да цео регион посматрају као јединствену целину јер тако им је лакше.
Не помаже сто самита и нацрта јер је сама ЕУ дошла у фазу да свако гледа свој интерес,

(ponedeljak, 23. apr 2018, 20:00)
anonymous [neregistrovani]

Pitam samo

A sta je tu sad lose Spanija uradila, sve je ok.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

Ha - ha - ha!!!

Upravo ovako nesto sam ocekivao da ce da se desi!!!

(ponedeljak, 23. apr 2018, 18:33)
Bata [neregistrovani]

pragmatičnost

drugarski razgovor čuda čini

(ponedeljak, 23. apr 2018, 18:22)
anonymous [neregistrovani]

Spanija

Ma dajte ljudi to je Politika.Nece oni diči ruku na sebe.Sve je to politika a mi gubimo vreme ka evropi.

(ponedeljak, 23. apr 2018, 18:04)
milan [neregistrovani]

Kompromisi

Kompromisi su uvek mogući i poželjni ako nikome ne štete.
Europska Unija,ako kompromisi ipak nisu mogući, ima vrlo
jako oružje u rukama, a to oružje su uplate od nekoliko
milijardi EUR-a, koje su dospele i za mnoge države je to
jedini izlaz iz katastrofe u koju su zapale.