Brnabićeva: Plenković mi nije uzvratio poziv

Žao mi je što se situacija sa Hrvatskom ponovo donekle pogoršava nakon hrabrog i liderskog gesta predsednika Srbije i hrvatske predsednica Kolinde Grabar Kitarović, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić je izjavila da nije dobro to što joj hrvatski kolega, Andrej Plenković, nije uzvratio telefonski poziv na dan kada je hrvatska parlamentarna delegacija prekinula posetu Beogradu.

"To pokazuje da ne postoji spremnost za dijalog na premijerskom niovu, što je, kaže, nesrećna okolnost", rekla je Brnabićeva.

Srbija će, rekla je, nastaviti iskreno da se trudi da poboljša komunikaciju sa Hrvatskom.

Brnabićeva je ranije rekla da je nakon incidenta, koji je u sredu u srpskom parlamntu izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, nakon čega je hrvatska parlamentarna delegacija odlučila da prekine posetu, zvala hrvatskog premijera Plenkovića više puta, ali da joj se on nije odazivao na poziv.

Prmijerka je izjavila i da jako žali što je Hrvatska uskratila mogućnost ministru odbrane Aleksandru Vulinu da poseti tu zemlju, jer to, kaže, nisu evropske vrednosti, te poručila da Srbija ostaje otvorena za komunikaciju za Hrvatskom jer nam je u interesu stabilan region.

"Žao mi je što se situacija sa Hrvatskom ponovo donekle pogoršava nakon hrabrog gesta predsednika Srbije Aleksandra Vučića da na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović poseti tu zemlju. Oni su, oboje, učinili hrabar, liderski gest", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

"Iskreno se trudimo da poboljšamo komunikaciju" 

Kako je rekla, nakon posete Vučića Hrvatskoj bilo je nekoliko dobrih bilateralnih sasatanaka, kada su se ministarke pravde i građevinarstva Srbije sastale sa kolegama iz Hrvatske, te poručila da je to trebalo da bude put kojim je trebalo nastaviti.

Ponovila je da joj je žao i što se delegacija hrvatskog parlamenta povukla iz posete Srbiji, što je, prema njenom mišljenju, bilo nepotrebno.

"Jako žalim i što je uskraćena mogućnost ministru Vulinu da poseti Hrvatsku, jer to nisu evropske vrednosti. Evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome, dijalog je osnovna evropska vrednost", rekla je premijerka.

Poručila je da će Srbija nastaviti iskreno da se trudi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom, kao što smo poboljšali komunikaciju sa ostalim susedima, i ostaje otvorena za saradnju, jer je, istakla je, važno da kao region budemo stabilni, sigurni i predvidivi, kako bi svi naši građani živeli bolje.

"Loše je što se bilo kome zabranjuje ulazak u Hrvatsku, jer se otvara prostor za arbitrarnost – koje zemlje, kome i na osnovu čega uskraćuju gostoprimstvo. Bez obzira na to važno je da mi budemo fokusirni na budućnost, jer bez otvorene komunikacije Srbije i Hrvatske region ne može biti stabilan, a nama je u interesu stabilnost regiona i zato ćemo ostati otvoreni za dalju komunikaciju", zaključila je Brnabićeva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. apr 2018, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

Dokle ponavljati...

...da hrvatskim politicarima (cast izuzecima) uopste nisu u interesu dobri odnosi sa Srbijom i Srbima.
Izjave da to jeste njima u interesu su samo zbog svetske javnosti i naravno EU.
Najsrecniji su kada Srbiji "lose ide" i to je cinjenica,nazalost!

(ponedeljak, 23. apr 2018, 14:37)
anonymous [neregistrovani]

Tangencijalna Saradnja

Hrvatska drzava sistematski radi bez ikakvog plana, vec samo od reakcija na stvari koje se desavaju u narodima okolo. Sve je posveceno nekim odgovorima, parolama, a bez ikakvog plana i zelje da se ista promeni.
Ili, i bolje da se nista ne promeni, jer tako ne preuzimaju nikakvu odgovornost za sopstvene postupke, a mogu samo da zivotare i zive od neke slavne proslosti.
Ne shvataju da ako se ne probude oni ce biti ti koji ce ostati u drugom krugu Evrope...