Reagovanja na poruku iz Zagreba o Vulinu

Zabrana ulaska članu Vlade Srbije Aleksandru Vulinu od strane Hrvatske, članice EU, zbog jedne izjave u medijima, predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa i ona svakako neće doprineti dobrim odnosima Srbije i Hrvatske koji su tek počeli da se popravljaju, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Rasim Ljajić: Odluka Hvatske korak nazad u odnosima. Ne bih se mešao u politiku Vlade Hrvatske, oni vode svoju politiku, kaže Zoran Đorđević.

"Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima počiva Evropska unija. Međutim, ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe. A ako se ovakva odluka donese u vreme kada se Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati sećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku", kaže Zorana Mihajlović.

Ona je, u saopštenju, dodala da Hrvatska ima pravo da joj se ne sviđa to što govori član Vlade Srbije, kao što se i nikome u Srbiji ne sviđa ono što poslednjih dana o Srbiji govore hrvatski zvaničnici nakon navodnog incidenta koji je izazvao predsednik SRS Vojislav Šešelj.

"Samo Srbija nije i neće biti ono predstavlja Vojislav Šešelj i mi ćemo i dalje činiti sve da sačuvamo stabilnost u regionu. S druge strane, Hrvatska pokazuje da ima mnogo, mnogo sličnih Šešelju. Jer odluku o zabrani ulaska ministru Vlade Srbije može da donese samo onaj ko je još zarobljen u politici proslošti, nacionalizma i zločina nad drugim narodima", kaže Mihajlovićeva.

Ljajić: Odluka Hvatske korak nazad u odnosima

Odluka Hrvatske da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodosao u tu zemlju bez sumnje je korak nazad u odnosima Srbije i Hrvatske, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Da smo se rukovodili različitim izjavama koje su dolazile iz Hrvatske imali bismo puno razloga da i mi pribegnemo sličnim merama, ali nikada nam to nije padalo na pamet, jer to ne samo da vodi pogorsalanju odnosa već te odnose trajno narušava", poručio je Ljajić odgovarajući na pitanja novinara na proslavi osme godišnjice novog Avalskog tornja.

Ministar je dodao da Srbija rešava sva otvorena pitanja sa Hvatskom, te da se tim bavi osam ili devet komisija.

"Imamo dovoljno problema da bismo sad stvarali nova sporna pitanja između Beograda i Zagreba. Ne vidim da ovaj korak može bilo čemu da doprinese osim da idemo korak unazad", ponovio je Ljajić.

Zamoljen da prokomentariše predlog predsednika Aleksandra Vučića, koji je izneo pred posetu Hrvatskoj u februaru, da se uvede moratorijum od šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti, Ljajić je kazao da taj predlog nije ozbiljno shvaćen.

"Sa moratorijumom ili bez, dve zemlje moraju da rešavaju sva otvorena pitanja iz prošlosti", poručio je ministar. 

Đorđević: Hrvatska vodi svoju politiku, mi znamo svoju

Reagujući na proglašavanje ministra odbrane Aleksandra Vulina za personu non grata u Hrvatskoj, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da se ne bi mešao u politiku hrvatske vlade.

"Ne bih se mešao u politiku Vlade Hrvatske, oni vode svoju politiku. Mi znamo koju politiku vodi Vlada Srbije, mi smo slobodarski narod koji ima pravo da se seća svega što se desilo u prošlosti", rekao je Đorđević novinarima u Beogradu.

On je naglasio da nemamo pravo to da zaboravimo, upravo iz razloga da nam se takve stvari ne bi dešavale u budućnosti.

Đorđević je istakao da će se Srbija truditi da ima najbolje odnose sa svojim susedima.

"Mislim da je to jedini način da, kao region, i ovaj deo Balkana prosperira, da budemo uspešni u ovome što radimo i da jednog dana budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evropske unije", dodao je Đorđević.

Stranačka reagovanja 

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je pozvao srpske i hrvatske zvaničnike da svojim delovanjem "ne narušavaju teško uspostavljene veze i odnose između dve zemlje" i osudio izjave Aleksandra Vulina.

Na izjavu Jovanovića reagovao je Pokret socijalista istakavši da lider LDP-a treba da odluči kojom se tačno od istina narušavaju odnosi, ali i navodi da, kako kažu, po mišljenju lidera LDP-a "očigledno svi treba da zaboravimo i da ćutimo o ubijenim i prognanim Srbima". 

Na izjavu Zorane Mihajlović reagovao je generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš. Ocenio je da je Srbija jedina država u kojoj se opozicioni poslanici u parlamentu izlažu fizičkom linčovanju i maltretiranju i "država čiji ministar odbrane javno huška na regionalne sukobe i bezakonje".

Prema rečima Kostreša, u takvim okolnostima Mihajlovićeva smatra da treba da učestvuje u ponovnom paljenju vatri u regionu, "podržavajući sukob koji je, svojim ekstremističkim izjavama, raspalio Aleksandar Vulin".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво