Vulin: Pokušaj da se ućutka neko ko govori istinu, Srbija će odgovoriti Zagrebu

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku, ministar odbrane Aleksandar Vulin za RTS kaže da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu. Ističe da on neće prestati da govori istinu, te da će Srbija na ovo odgovoriti državnički.

Aleksandar Vulin je, govoreći o poruci iz Zagreba u Jutarnjem dnevniku RTS-a, poručio da je reč o pokušaju da se ućutka nekoga ko Hrvatskoj govori istinu.

"Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila", istakao je Vulin.

Istakao je da on neće prestati da govori istinu, onakvu kakva ona jeste.

"Nemačka je to završila. Rekla je kajemo se za zločine iz Drugog svetskog rata, ne dolazi u Mathauzen da položi vence na grobove streljanih SS čuvara, a Hrvatska to radi u Blajburgu. Teško je otići u Jasenovac na groblje poklane dece, a posle u Blajburg na groblje koljača te iste dece. Dok god ne shvate da to nije moguće, kako da ih ne podsećate na to. Nas boli svako ovo podsećanje, ali neko već jednom mora da kaže - Kajemo se, nećemo u Blajburg da polažemo vence na grobove ustaša", poručio je Vulin.

Obrazložio je da već nekoliko dana pre nego što je bilo govora o njegovoj poseti Mlaki, ministarka spoljnih poslova, predsednik vlade, šef HDZ-a u Saboru, govore o tome da su njegove izjave, ne navodeći koje, vrlo opasne.

"Nakon toga imamo informacije koje govore da unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska", kaže Vulin.

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

"Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom, gde nema nijednog Srbina, nijednog Jevreja, nijednog Roma? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gde su istaše sabirale decu i vodile na klanje u Jasenovac... Ja sam hteo da budem sa svojim narodom, a ne da budem sa hrvatskom vladom koju bojkotuju svi Srbi, Jevreji i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva", rekao je Vulin.

"Tražili su povod"

Komentarisao je i to što Hrvati smatraju neprimerenom njegovu izjavu da o eventualnoj poseti Hrvatskoj može da odluči samo vrhovni komandant Vojske Srbije.

"Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsećam koliko su Srbi diskriminisani... To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić", naveo je Vulin.

Istakao je da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje – naročito kada taj put može imati političku težinu, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

"Mislio sam da je u Evropi sloboda kretanja zagarantovana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko krivično delo. A, ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ali, tražili su povod – ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore", istakao je ministar.

Upitao je zašto Zagreb nije kao "persone non grata" označio ministarku odbrane Slovenije i slovenačkog premijera koji je rekao da će se, ako se mirnim putem ne dogovore oko granica, dogovoriti vojskom. 

"Zabranjuju Srbima, Srbima koji govore", dodao je ministar. 

Dodaje da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su srpskog predsednika tamo "dočekale ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način".

"Srbija će reagovati na ovu provokaciju državnički, onako kako reaguje jedna suverena, sigurna, stabilna država i to možete da očekujete u najskorijem vremenu", istakao je Vulin.

Upitan o budućnosti odnosa dve zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvek pokušava da odnosi budu dobri.

"To što je Aleksandar Vučić istrpeo nije hteo ni na koji način da istrpi Jandroković... Ovde on nije hteo da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posetu", dodao je ministar odbrane.

Ministar je naveo i da je Srbija dobila nova četiri "miga" od Belorusije, te da ćemo sa onima koje smo dobili od Rusije i sa naša četiri miga imati eskadrilu – prvi put od 1999. godine.

Očekuje da "migovi" polete već početkom iduće godine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво