Ambasador Marković: Vučić u Turskoj 7. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj poseti Turskoj 7. maja, izjavio je Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković.

"Sa Aleksandrom Vučićem u Tursku će doći pet ministara, među kojima oni zaduženi za –spoljnu trgovinu, telekomunikacije i turizam, spoljnu politiku, saobraćaj, energetiku i poljoprivredu, što nagoveštava da su to oblasti buduće saradnje", najavio je Zoran Marković je u intervjuu za agenciju Anadolija.

Marković, koji je na dužnost stupio 5. aprila pošto je predao akreditive turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, rekao je da je prethodno bio generalni konzul u Istanbulu više od četiri godine.

"Puno pažnje tokom ove četiri godine posvetili smo ekonomskim pitanjima. Naša ekonomska saradnja je značajno porasla", rekao je Marković.

Dodao je da mnogi Bošnjaci koji su 60-ih godina došli iz Jugoslavije u Tursku predstavljaju most između Srbije i Turske, primetivši da su mentaliteti dva naroda potpuno isti.

"Brojne sličnosti srpskog i turskog naroda" 

Navodi dva društva imaju brojne sličnosti i da turski i srpski jezik imaju 6.000 zajedničkih reči.

Naglasio je da porast turističkih poseta omogućava ljudima da se bolje upoznaju i vide sličnosti.

Ističe značaj ekonomskih veza između dve države.

"Naši budući odnosi biće zasnovani na ekonomiji. Ako govorimo o zajedničkim interesima, ekonomskim interesima, mogu da vas uverim da će naši bilateralni politički odnosi biti poboljšani. Zato što će to biti znak ekonomskog rasta", rekao je ambasador Srbije u Ankari.

Dodaje da su Vučići Erdogan napravili preduslov za povećanje svake vrste saradnje.

"Naša dva predsednika napravili su preduslov za povećanje svake vrste saradnje. Sada poslovna zajednica treba to da prepozna i iskoristi priliku", ocenio  je Marković.

Predsednik Srbije ranije je u više navrata najavljivao da će početkom maja posetiti Tursku.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво