Beograd očekuje da se EU izjasni o prištinskoj platformi

Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade u kojoj se predviđa da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem tzv. države Kosovo i pominje stolica u UN, Beograd će to, pišu "Novosti", tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i "više neće sedati za sto". Za šefa srpske diplomatije taj dokument je za unutrašnju upotrebu i nema nikakvu važnost.

Platformu Prištine srpske vlasti vide kao direktan atak na pregovore, njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume.

Kako pišu "Novosti", Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se, pod paravanom dijaloga, krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov posrednika iz Brisela.

"Evropska unija treba da kaže šta misli o tom pitanju, da li ona zaista misli i ako tako misli zaista im želim puno sreće u vođenju tih pregovora", kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. 

Đurić je naveo da je to pitanje pre svega za posrednike u dijalogu i upitao kako može da se pregovara ako se unapred odredi ishod pregovora.

"Ako unapred zacementirate šta vam je stav, onda se postavlja pitanje kakav bi bio smisao, odnosno kakva bi bila mogućnost da se bilo šta uradi, prema tome, to je pitanje pre svega za posrednike u ovim razgovorima, koji treba da kažu jasan stav o tom pitanju", rekao je Đurić.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da se Unija izjasni o tome. Podseća da je dijalog statusno neutralan od samog početka i da status ne može biti unapred određen.

"Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog početka i upravo o tome pričamo", rekao je Dačić.

Ukoliko platforma za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom bude usvojena u kosovskom parlamentu, ona će postati i zvanična pozicija Prištine. Aktuelni dijalog je za kosovske zvaničnike istrošen i ne daje rezulate.

broj komentara 21 pošalji komentar
(nedelja, 22. apr 2018, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

RE: Uciti od nasih predaka Milosa...

A kakve to ustupke oni nama da daju u nasoj drzavi tj. u nasoj kuci???

(nedelja, 22. apr 2018, 08:12)
Željko [neregistrovani]

Platforma

Ukoliko EU ima imalo sluha za srpsko rešenje kosovskog pitanja, rešiće se taj višedecenijski problem veoma lako.

(nedelja, 22. apr 2018, 07:10)
Lane [neregistrovani]

Platforma

Kada se EU izjasni o prištinskoj platformi, znaćemo šta nam je činiti.

(nedelja, 22. apr 2018, 03:41)
milica [neregistrovani]

eu

Evropska unija će i preko ovoga preći jer zna se ko diktira kako mora da bude

(nedelja, 22. apr 2018, 00:12)
anonymous [neregistrovani]

Uciti od nasih predaka Milosa Obrenovic i Nikole Pasica,

Treba se zapitati sta bi oni uradili u ovakvoj situaciji?
Kako je Milos prodavao svinje "SVABI"?
I ako nam je tesko,pretesko, i zuri nam se treba se malo "ponaciniti"
kao da nam do toga nije stalo, jer se Amerikancima i Kosovarima vise zuri,
morace da nam daju ustupke,

(subota, 21. apr 2018, 23:21)
Igi [neregistrovani]

S

Ovakva postavka stvari ne može se nazvati pregovaranjem. Jasno je da sa strane Srbije volja postoji, pre svega zarad srpskog naroda koji tamo živi. Drugoj strani se ne može verovati s obzirom da ne izvršavaju ono što su se obavezali.

(subota, 21. apr 2018, 23:14)
kekeke [neregistrovani]

nefiurh

Mora se doneti kompromisno resenje posle kojeg ce obe strane biti zadovoljene u svojim ocekivanjima i prohtevima. To je i svrha dijaloga.

(subota, 21. apr 2018, 22:45)
sofija [neregistrovani]

reći ili ne

Neverujem da će se izjasniti, biće tu još smicalica i diplomatskih podmetačina

(subota, 21. apr 2018, 22:29)
anonymous [neregistrovani]

Kad cemo vise shvatiti da poruke Albanaca ne dolaze iz Pristine?

Sve poruke vezane za KosMet dolaze iz Washingtona,neke direktno a neke idu preko EU-postara.A,Albanci su i sami priznali da se na KosMetu i van KosMeta nista ne pitaju.Ameri su privremeno okupirali KosMet pa na vlast doveli Albance,uglavnom ratne zlocince ili duboko kompromitovanu narkomafiju kojima stalno prijete sudom za zlocine OVK,naravno,ako ne budu poslusni.A,ako budu "dobri" onda od sudjenja nece biti nista.
Dakle,ne obracajte se posluzi,njoj dajte kaput i sesir,a onda se obratite gazdi kuce,to je poznato pravilo ponasanja.

(subota, 21. apr 2018, 22:04)
anonymous [neregistrovani]

e

I ovi nasi Kalimero politicari ("pa to je nepravda") daju izjave za unutrasnju upotrebu. Na kraju ce sve potpisati sto im bude servirano. Voleo bih da gresim.