Tusk: EU najbolje obećanje za bolju budućnost građana Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk od 24. do 27. aprila boraviće u zvaničnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana. Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region, poručio je Tusk uoči posete.

Donald Tusk će tokom svoje posete Zapadnom Balkanu obići Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje.

Prema najavama iz Brisela predsednik Evropskog saveta u Beograd stiže 25. aprila. Osnovna svrha njegove posete je priprema za samit EU-zapadnog Balkana 17. maja u Sofiji kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

"Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana. Samit EU Zapadni Balkan u Sofiji trebalo bi da potvrdi evropsku perspektivu regiona i što je još važnije da konkretno poboljša veze sa regionom i unutar samog regiona", poručio je Tusk.

On će se tokom posete regionu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerima Albanije Edijem Ramom i Crne Gore Duškom Markovićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa članovima Predsedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem i premijerom Makedonije Zoranom Zaeivim.

"Važna prilika za pripremu predstojećeg samita u Sofiji" 

"Svi ovi sastanci će biti važna prilika za pripremu predstojećeg samita šefova država ili vlada EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. To će takođe biti prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima sa Evropskom unijom", najavljeno je iz Evropskog saveta u Briselu.

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da će Donald Tusk završiti svoj put u Skoplju gde će učestvovati na samitu Brdo-Brioni. 

"Glavni cilj procesa Brdo-Brioni je da okupi sve predsednike iz regiona Zapadnog Balkana, kao i predsednike Slovenije i Hrvatske, u cilju jačanja političkog dijaloga, povećanja stepena poverenja i promovisanja rešavanja izuzetnih bilateralnih i regionalnih pitanja", navode u Briselu.

Posetom predsednika Evropskog saveta Zapadnom Balkanu biće zaokružena poseta svih najviših zvaničnika EU regionu.

Od početka 2018. godine zemlje Zapadnog Balkan posetili su predsednik Evropskog paralmeta Antonio Tajani, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво