Dačić: Važni odnosi sa Portugalijom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Lisabonu sa kolegom Auguštom Santušom Silvom, kojeg je upoznao sa situacijom u regionu i raznim problemima koji postoje, kao i sa oprededljenošću Srbije da bude faktor stabilnosti i da na miran način rešava otvorena pitanja.

Dačić je poručio da su za Srbiju odnosi sa Portugalijom veoma važni i zahvalio Lisabonu na podršci evropskom putu Srbije, dok je Silva istakao da Portugalija podržava integraciju Srbije u Uniju.

"Portugalija je bila i jeste zemlja koja ima dosta razumevanja za srpske stavove", istakao je Dačić.

Lisabon, ukazao je, podržava proširenje Unije i ima pozitivan odnos prema Srbiji i njenim evropskim aspiracijama. 

Srbija želi što bolju komunikaciju, konsultacije i koordinaciju sa Portugalijom kada su u pitanju politička, regionalna i globalna pitanja, kao i da jedni druge podržavamo na međunarodnom planu, rekao je Dačić.

"Sa druge strane, Portugalija ima dovoljno razumevanja za sve probleme u regionu i važno je da poznaje region, kako bi se izbeglo pojednostavljeno gledanje na situaciju u regionu", rekao je šef srpske diplomatije.

Ponovio je da je za rešenje pitanja Kosova i Metohije potrebno da se pronađe trajno rešenje, čime bi se otklonili razni problemi koji bi mogli da uspore naš evropski put. 

Istakao je da Srbija želi da se aktivno uključi, kao posmatrači, i u rad organizacije koja okuplja zemlje portugalojskog govornog područja, jer to su uglavnom nama prijateljske zemlje sa kojima želimo što bolje odnose.

"Želimo da radimo na daljem unapređenju naših odnosa i očekujemo uzvratnu posetu predsednika Portugalije Srbiji", rekao je Dačić.

Podsetio je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Portugalije prošle godine bila oko 50 miliona evra, što je dobro, ali može da bude i bolje, te poručuio da Srbija želi da i u ekonomiji imamo što bolje odnose.

U tom smislu, ocenio je kao značajan radni ručak, koji je njegov portugalski kolega priredio sa predstavnicima različitih kompanija, što je, kaže, važno kako bi u Beogradu mogli da napravimo sledeći korak, a to je operacionalizacija planova raznih kompanija kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Portugalija podržava integraciju Srbije u Uniju 

Portugalski ministar Silva je istakao da Portugalija podržava integraciju Srbije u Uniju.

On je rekao da se Portugalija raduje što je mogla da doprinese usvajanju strategije širenja EU, te dodao da je 2025. datum do kojeg se želi završiti ovaj proces i ocenio da je Srbija lider u pristupnom procesu.

Podvukao je i da je sastanak sa šefom srpske diplomatije korak napred u daljem razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ukazao je da je organizovan radni ručak Dačića sa portugalskim preduzetnicima, jer postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

Podsetio je da je u poslednjih pet odina izvoz iz Portugalije u Srbiju porastao za 60 odsto, i da oko 200 portugalskih kompanija već radi ili je investiralo u Sbriju.

Kazao je da je Portugaliji od ključnog interesa stabilizacija Balkana.

Podsetio je da njegova zemlja već više od decenije, u okviru međunarodne misije na Kosovu, učestvuje u obezbeđivanju mira, i da je zaintersovan za stabilizaciju celog regiona, koji je, kako je konstatovao, klučan za bezbednost Evrope.

Na kraju je dodao da postoji i mogućnost daljeg unapređenja kulturne saradnje, podsećajući da u Srbiji postoji tradicija učenja portugalijskog jezika na više univerziteta i da je znanje na visokom nivou.

Takođe je ukazao da je jedna od boljih pevačica fada, kako mu je njegova supruga rekla, srpskog porekla, pa i to, na tom planu povezuje dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво