Austrija snažno podržava evropski put Srbije

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o Izveštaju EK o napretku Srbije, bilateralnim odnosima i saradnji dve države u nastavku pristupanja Srbije EU.

Ministarka i austrijski ambasador razmatrali su i rezultate reformskog procesa, situaciju u regionu i prioritete predsedavanja Austrije Savetom EU u drugoj polovini godine.

Joksimovićeva je ocenila da je Izveštaj EK izbalansiran, dobar i odmeren, da je zapažen napredak Srbije u gotovo svim oblastima.

Posebno je naglasila rezultate u ekonomiji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i navode o značaju naše države kao faktoru regionalne saradnje i stabilnosti.

Naravno, svesni smo da ima još posla u svim navedenim oblastima, dodala je ministarka Joksimović, uz konstataciju da će urađeno biti u funkciji napretka građana.

Izveštaj je, takođe, kako je ocenila, značajan indikator i za otvaranje novih poglavlja.

Obavestila je Lutertotija da je država spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Naglasila je da Srbija očekuje da će tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini godine, otvoriti više od dva poglavlja.

Ministarka evropskih integracija je istakla da su za Srbiju stabilnost i napredak veoma važni kako za region, tako i za EU u celini. Veruje da bi zalaganje Beograda - da je mir preduslov saradnje i razvoja, trebalo da slede svi u regionu.

Ambasador Luterorti je poručio da Austrija snažno podržava jasno proervopsko opredeljenje i strateški interes Srbije da postane članica EU.

Potvrdio je da će Austrija i tokom predsedavanja Savetom EU pomoći Srbiji u daljem procesu pristupanja i naglasio da smo - kada je o evropskim integracijama reč, na pravom putu.

Uveren da je našoj državi i budućnosti mesto u EU, pozitivno se odredio prema rezultatima reformi i dodao da očekuje da će započete reforme biti nastavljene većim intenzitetom.

Ministarka evropskih integracija zahvalila je na pomoći, podršci i iskustvu kojim Austrija doprinosi procesu evropskih integracija Srbije.

Joksimovićeva i ambasador Luteroti istakli su da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou i prcizirali da je jedan od dokaza činjenica da je Austrija jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Konstatovali su i da postoji prostor za intenziviranje sveukupne saradnje.

broj komentara 0 pošalji komentar