Vučić sa Aleksom Sorosom o evrointegracijama, preduzetništvu i Romima

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa Aleksandrom Sorosom, zamenikom predsedavajućeg Fondacije za otvoreno društvo, sa kojim je razgovarao o napretku Srbije u evropskim integracijama, podizanju preduzetničkog duha i unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Aleksandar Soros je izrazio spremnost još veće podrške reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i jačanju demokratskih procesa u Srbiji, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Fondacija za otvoreno društvo je spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu.

Tema razgovora bila je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u oblasti razvoja preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija.

"Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", istakao je Soros.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji, a to su svakako njihova kultura i umetnost.

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio Fondaciji na zalaganju da sedište inicijative "Integracija Roma 2020", koju vodi Savet za regionalnu saradnju, bude u Beogradu pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i izrazio očekivanje da saradnja sa ovom regionalnom inicijativom bude još plodotvornija.

Sastanku su prisustvovali članica borda Romskog programa Sonja Liht, direktor Odeljenja za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti Željko Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Dragana Jovanović.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 21. apr 2018, 09:07)
anonymous [neregistrovani]

По чему су неравноправни?

Ко је то до сада у Србији бранио Ромима да се образују?

(subota, 21. apr 2018, 02:36)
anonymous [neregistrovani]

Razmisljanje

Dali je ta porodica Soros toliko plemenita kada zeli da pomaze Rome I u jednoj maloj zemlji kao sto je Srbija?
Ne mogu da verujem da iza toga stoje neke skrivene namere.

(petak, 20. apr 2018, 19:51)
Petar [neregistrovani]

Soroš

Soroševi su ogorčeni neprijatelji Vladimira Putina i Trampa i ovaj potez primanja nekoga od Soroševih je katastrofa za Srbiju!

(petak, 20. apr 2018, 18:21)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Vucic iz dana u dan pokazuje da je cvrsto resen da srbiju uvede u EU.

(petak, 20. apr 2018, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

Izmedju redova

To znaci da je jedan iz familije "Soros" dosao da nam kaze da moramo da primimo Rome proterane iz EU i da ih integrisemo.Toliko dragi moji.

(petak, 20. apr 2018, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

bravo

Ovakvi razgovori uvek mogu doneti pozitivne koristi za Srbiju.

(petak, 20. apr 2018, 17:59)
Emilija [neregistrovani]

Вучић са Алексом Соросом о евроинтеграцијама, предузетништву и Ромима

Moje skromno misljenje je da nacionalne manjine imaju apsolutna ista prava kao i vecinski srpski narod, to govorim jer zivim u multietnickoj sredini, tacnije AP Vojvodini .

(petak, 20. apr 2018, 17:53)
sinisa [neregistrovani]

fondacija

Fondacije I pomoci uvek su dobrodosle za bilo koju nacionalnu manjinu kao sad za Rome .

(petak, 20. apr 2018, 16:57)
Горан [neregistrovani]

Интерес кућу гради

Докле год имамо заједнични интерес који не угрожава никог - сваки облик сарадње и узајамне помоћи је добродошао.

(petak, 20. apr 2018, 16:27)
anonymous [neregistrovani]

caca

Lepo od njega sto je izrazio zelju za vecu podrsku