"Srbija u fokusu EU jer se posmatra kao faktor stabilnosti"

Ceo region je na raskrsnici i očekuje se da se određena otvorena pitanja zatvore, a za Srbiju je to pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović govoreći o evropskom putu Srbije.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da sve češće posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona, govore o fokusiranosti EU na proširenje i na pokušaj da Zapadni Balkan dobije jasnu evropsku perspektivu u svetlu Strategije proširenja do 2025.

"Ukazuje na želju da najviši zvaničnici potvrde evropsku perspektivu, podstaknu reforme i donesu poruke da je region dobrodošao u EU", rekla je Joksimovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a i dodala da je Srbija u fokusu jer se posmatra kao faktor stabilnosti u regionu.

Komentarišući to što se stiče utisak da daleko i jako odjekne svaki korak Prištine, čak i kada su samo najave, poput te da će formirati ZSO, Joksimovićeva je rekla da je to pokušaj da ih podstaknu da ispune obećano.

Istakla je da je ceo region na raskrsnici i da se očekuje da se određena otvorena pitanja zatvore, a za Srbiju je to pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Čini mi se da je gotovo nemoguće napraviti novi korak ako se ne formira ZSO i Srbija smatra da je to od ključnog značaja za dalju normalizaciju. Postoje spoljašnji pritisci na Prištinu da do toga dođe. Biće poteškoća ali važno je reći da je određenim aktivnostima Beograda Priština saterana da ovaj proces otpočne, a nadam se da će realizacija doći u dogovorenom okviru od četiri meseca", rekla je Joksimovićeva.

Ističe da je Bugarska stavila pitanje proširenja u fokus predsedavanja. "Na insistiranje Bugarske, samit će biti u Sofiji, to je prvi samit od takvog značaja od solunskog iz 2003.", rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku.

Na pitanje kako komentariše istraživanje prema kojem se veliki broj građana Srbije zalaže za Kosmet u okviru Srbije, ali bez lične žrtve, odnosno odvajanja od plata i penzija, Joksimovićeva je rekla da je ekonomija ključ za bolji život građana i da oni sve aktivnosti u vezi sa politikom vide kroz pokušaj i želju da jednog dana imaju bolji kućni budžet, bezbedniju budućnost za potomke.

"Ekonomija i standardi su ti koji građane interesuju", zaključila je Joksimovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво