Pet godina Briselskog sporazuma – ZSO i dalje samo nada Srbima na KiM

Danas se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine. Umesto da se mere efekti sprovedenog, govori se o probijenim rokovima. Kako je njegova najveća tekovina i dalje samo nada Srbima na KiM?

Šest meseci i deset rundi pregovora Beograda i Prištine rezultirali su sporazumom u 15 tačaka i velikim očekivanjima.

Kosovski pregovarač Hašim Tači rekao je nakon potpisivanja da Briselski sporazum predstavlja početak nove ere - ere pomirenja.

Tog 19. aprila dve strane stavile su paraf na nešto što je Srbima na KiM trebalo u bliskoj budućnosti da donese zajednicu 10 opština sa srpskom većinom južno i severno od Ibra, a sa ovlašćenjima u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Ivica Dačić, u to vreme predsednik Vlade, rekao je dan posle potpisivanja sporazuma da je to najviše što se u tom trenutku moglo ostvariti.

U uspeh su zvaničnici računali to što je međunarodno priznat sever, na koji nisu smele vojne snage Prištine.

Od sporazuma je tadašnja posrednica Ketrin Ešton imala velika očekivanja.

"Jako je važno da ovo sada vidimo kao korak dalje od prošlosti i za obe strane korak bliže ka Evropi", poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Različita viđenja Zajednice srpskih opština

ZSO je ostala u prošlosti. Na papiru. Uz razne izgovore.

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa je pre godinu dana rekao da u poslednje vreme nije video raspoloženje Srba i njihovih predstavnika da se nastavi sa uspostavljanjem ZSO.

Na raspoloženje je svakako uticalo i to što Priština i Beograd zajednicu vide drugačije.

"Njima ne odgovara da Srbi imaju snažnu političku organizaciju. Hteli bi da imaju NVO. Zato ga i poništavaju pred Ustavnim sudom, zato što valja", rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Priština je tek nedavno najavila da kreće u njeno formiranje.

Najavili su i Srbi da će to učiniti sami, pa su odlučili da sačekaju.

"Oni će da čekaju da proteknu ta tri, tri i i po meseca. Pokazaće strpljenje da niko ne može da ih optuži da su Srbi krivi da ruše međunarodne ugovore. Čekali smo pet godina, sačekaćemo još tri meseca. Ja vam kažem neće biti ništa", ocenio je predsednik Vučić.

Đurić: Sporazum bio dobar potez

Direktor Kancelarije za KiM danas za RTS kaže da je Briselski sporazum bio dobar potez.

"ZSO, čim ih toliko boli i pet godina neće da sprovedu taj sporazum, znači da je trebalo i znači da to valja", kaže Marko Đurić.

Prvih šest tačaka sporazuma se odnosi na ZSO.

Od ostalih, srpske sudije i tužioci su integrisani u kosovski pravosudni sistem, policija je jedinstvena. Telekomunikacije su rešene, o energetici se razgovara.

Na pitanje kako će se dočekati šesta godišnjica - sa Zajednicom ili bez nje, direktor Kancelarije za KiM kaže da nije optimista. "Oni žele da to izbegnu po svaku cenu", smatra Marko Đurić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара