Ipsos: Većina građana za KiM u Srbiji, ali bez lične žrtve

Čak 82 odsto građana ne bi živelo u okolnostima bezbednosnog rizika na Kosovu i Metohiji ukoliko je to uslov za rešenje kosovskog problema, dok 77 odsto ne bi prihvatilo izdvajanje iz plata i penzija za projekat očuvanja KiM, pokazalo je najnovije istraživanje Ipsos Stratedžik marketinga, koje je danas predstavljeno javnosti.

Veliki broj građana Srbije kao rešenje vidi Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, ali većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve, ukoliko je to uslov za rešavanje statusa Kosova, pokazalo je istraživanje.

Polovina građana izjavila je da prati dešavanja u vezi sa KiM, dok je isto toliko njih navelo da ih ne prati, a većina ispitanika nije spremna na značajnije lične žrtve ukoliko je to uslov za rešavanje statusa južne pokrajine.

Direktor Ipsosa Srđan Bogosavljević kaže da postoji velika konfuzija među građanima kada je u pitanju KiM, te da nema preciznih i koegzistentnih stavova.

"Među građanima ne postoji jedinstven stav koje rešenje je u najboljem interesu Srbije. Iako najveći procenat građana veruje da je to vraćanje Kosova Srbiji, zastupljena su i druga rešenja. Tako je Kosovo kao suštinska autonomija u okviru države Srbije najbolje rešenje za 26–28 odsto građana, dok je podela teritorije između Albanaca i Srba sa posebnom brigom za prava Srba koji ostaju na KiM i zaštitom srpskih crkava i manastira najbolje rešenje za 15 i 20 odsto građana", kaže Bogosavljević.

Navodi da je pitanje Kosova veoma "eksplozivna" tema, koja nije visoko rangirana kada je u pitanju interesovanje građana, osim, kaže, ako se nešto desi.

Kako kaže, ekonomske teme koje se tiču pitanja "kako da preživim" uvek su prve za građane, pa onda druga pitanja među kojima je i KiM.

"Deo preambule o KiM da ostane u Ustavu – 26 odsto" 

Kada je reč o stavu o preambuli Ustava, u kojoj se pominje da je KiM sastavni deo Srbije, 36 odsto građana Srbije nema jasan stav, 26 odsto smatra da preambula treba da ostane u Ustavu, dok 22 odsto smatra da je treba izbaciti.

Sa stavom da je Kosovo kao teritorija već izgubljeno, te da Srbija treba da brine o Srbima i kulturnoj baštini, ali da je nerazumno da se zbog već izgubljene teritorije odričemo šansi za brži razvoj Srbije koje nam se nude kroz pridruženje EU, slaže se nešto više od 42 odsto ispitanika.

Suprotno tome, stav da Srbija od EU nema nikakve koristi i da ne treba da pravi nikakve kompromise vezane za Kosovo makar prekinuli sve veze sa EU zauzima između 36 i 37 odsto ispitanih.

Polovina građana, 51 odsto, veruje da se kompromisom sa Kosovom ne gubi nacionalni identitet Srbije, dok 44 odsto smatra da će kulturna baština i Srbi na Kosovu biti bolje sačuvani uz saradnju sa međunarodnom zajednicom i kompromisnim rešenjem sa Albancima na Kosovu.

"Napuštanje borbe za Kosovo kao dela Srbije otvorilo bi pitanje otcepljenja drugih teritorija od Srbije, kao što su Vojvodina i Sandžak, smatra 41 odsto ispitanih, dok je za 62 odsto neprihvatljivo da Albanci budu na visokim funkcijama unutar države ukoliko bi Kosovo zvanično funkcionisalo kao deo Srbije", kaže Bogosavljević.

Dodaje da, upitani koliko je poželjno da se narodu otvoreno saopšti da je Kosovo izgubljeno, u proseku četiri od deset građana veruju da bi političar koji to uradi stekao poštovanje naroda, ali bi to bilo i političko samoubistvo.

"Građani nemaju dovoljno informacija o situaciji na KiM" 

Istraživanje je sprovedeno na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo, a izvršna direktorka te fondacije Jelena Jelinčić kaže da 82 odsto građana ne bi živelo u okolnostima bezbednosnog rizika ukoliko je to uslov rešenja za KiM, dok 77 odsto ne bi prihvatilo izdvajanje iz plata i penzija za projekat očuvanja KiM.

Kada je u pitanju održavanje referenduma kako bi se rešilo pitanje KiM, ona očekuje da će pitanje KiM biti postavljeno zajedno sa pitanjem promene Ustava.

Navodi i da je moguće da njegovo održavanje bude neuspešno, dok iz Ipsosa kažu da, pod uslovom da referendumsko pitanje bude pošteno i precizno definisano, rešenje o priznanju Kosova ne bi bilo prihvaćeno.

Jelinčić podvlači da građani nemaju dovoljno informacija o situaciji na KiM.

"Građane zanima, ali ne znaju brojke. Koliko Kosovo košta Srbiju, kakvo je tržište, kako se od Kosova može zaraditi u slično. Takođe, ne znaju kako žive ni Srbi ni Albanci, a naročito Srbi južno od Ibra, jer se uvek govori o severu KiM", navela je.

Posebno zabrinjava, kaže, što građanima i dalje nije jasno šta znači formulacija "normalizacija odnosa", kao ni šta je Briselski sporazum.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od decembra 2017. do februara 2018. godine metodologijom istraživanja javnog mnjenja i kriznih fokus grupa, a procenti se u manjem ili većem stepenu razlikuju u odnosu na vreme istraživanja.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 20. apr 2018, 09:15)
anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Pa naravno da ne verujem stranim kompanijama koja vrse takva istrazivanja a i sa formulisanim pitanjima koja nisu pravilna.Evo jednog pitanja koje cesto se postavlja a to i sad mnoge drzave isticu.Napr."dali se brani cela Srbija kad branimo KiM kao svoju teritoriju.

(petak, 20. apr 2018, 08:09)
anonymous [neregistrovani]

Ankete

Ova kao i druge slicne "ankete o ispitivanju javnog mnjenja". nemaju vaznost i znacenje, jer sluze nekim drugim ciljevima. Moje okruzenje prijatelja i poznanika, kojih nije malo, ne bi dalo KiM, ni po koju cenu.

(petak, 20. apr 2018, 08:05)
sremac [neregistrovani]

srem77@web.de

E moj seljak samo napred mada mislim da se zapuca nebi ti mrdno sa sela a jos manje dao tvoju decu da ginu za sveto Kosovo

(petak, 20. apr 2018, 08:02)
anonymous [neregistrovani]

Ajde da vidimo

Koliko će velikih patriota otići kući i reći, moramo imati najmanje petoro dece. A onda velike patriote koji vode državu da dođu u Skupštinu i kažu, odmah ćemo izdvojiti velike pare za našu decu, za vrtiće, škole, školski pribor i doktore. Naša deca su briga svih nas, a ne samo roditelja.

(petak, 20. apr 2018, 07:36)
Petar [neregistrovani]

Da dopunim anketu

Građanin Srbije nisam. Jesam seljak Srbije. Ne dajem Kosovo i Metohiju i spreman sam da podnesem žrtvu za svoju svetu zemlju. Ko se ne bi pobrinuo da obezbedi sebi carstvo nebesko i svetao obraz svojoj deci?

(petak, 20. apr 2018, 07:23)
anonymous [neregistrovani]

јојо

Ова анкета је на линији изјаве оног Антонијевића, дате за Спутњик како ће давање посматраћке столице у УН косову, решити питање Срба и обезбедити им сигурност, а да се Србија обавезно измакне из тог процеса ''давања сигурности''.Ово је следећа фаза испирања мозга Србима .

(petak, 20. apr 2018, 07:08)
anonymous [neregistrovani]

ko vas to naucio?

sramotno je reci da je narod za Kosovo ali se ne bi zrtvovao!
sta hoce da kazu? Da smo kukavice? Izdajice?
Zar se vec ne zrtvujemo?
Uostalom, "kad se bara zatrpava zabe se i ne pitaju"! Zar je neko pitao Albance da li su za zrtvovanje?
Ovo je sakrivanje iza ledja naroda!

(petak, 20. apr 2018, 07:05)
anonymous [neregistrovani]

Јел Ви то озбиљно

Када прочитам ко је анкету наручио, а ко је спровео, баш ме чуде резултати.

(petak, 20. apr 2018, 07:04)
anonymous [neregistrovani]

јокс

Ово је измишљено истраживање, наручено ради даље ''пацификације'' народа у циљу да власт преда Косово и Метохију без оптужбе за издају.Укратко даље спиновање у циљу наметања животног стила '' у се, насе и подасе'' као основног.Само, питам Вас којима је то стил живота, где ћете и шта ћете када они други закуцају на ваша врата?

(petak, 20. apr 2018, 04:58)
anonymous [neregistrovani]

kiM

Super, ali ne moze, ne dam!